15. februar 2024 20:41

Meloni: Zemlje NATO-a moraju ostati jedinstvene po pitanju Ukrajine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni: Zemlje NATO-a moraju ostati jedinstvene po pitanju Ukrajine

Foto: LaPresse via AP/Roberto Monaldo

RIM - Italijanska premijerka Đorđa Meloni pozvala je danas zemlje NATO-a da ostanu jedinstvene po pitanju Ukrajine i ponovila punu podršku Kijevu.

"Ponovo smo potvrdili našu punu podršku Ukrajini. Sa svoje strane, potvrdila sam našu nameru da nastavimo da dajemo aktivan doprinos bezbednosti naših istočnih saveznika. Uvereni smo da Severnoatlantski savez mora da nastavi da pokazuje koheziju i jedinstvo u pristupu evroatlantskoj bezbednosti ponovnim pokretanjem akcije na južnom krilu“, rekla je Meloni posle razgovora sa rumunskim premijerom Marselom Čolakuom u Rimu, prenosi Ansa.

Rumunski premijer je naveo da Rumunija i Italija ulaze u novu fazu u razvoju strateškog partnerstva, 13 godina nakon poslednjeg međuvladinog sastanka koji je održan u Bukureštu.

"Danas imamo priliku da napišemo važno poglavlje. Zajednička deklaracija koju smo danas potpisali postavlja temelje za akciju koja će postaviti odnose između dve države na viši nivo“, rekao je Čolaku.

Uveren sam da smo na pravom putu kako za jačanje strateškog partnerstva, tako i za iskreno prijateljstvo naša dva naroda.

Rumunski predsednik Klaus Johanis zakazao je za 21. februar sastanak Vrhovnog saveta nacionalne odbrane na kojem će se razgovarati o bezbednosnoj situaciji u crnomorskom regionu usled agresije Rusije u Ukrajini, kao i o posledicama ove agresije po Rumuniju.