24. februar 2024 14:41

Meloni: Zapad će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meloni: Zapad će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/

KIJEV - Italijanska premijerka Đorđa Meloni izjavila je danas po dolasku na aerodrom Antonov u blizini Kijeva da će Zapad nastaviti da pruža pomoć Ukrajini.

"Ukrajina je deo našeg doma i mi ćemo ga braniti", rekla je Meloni uoči prvog samita G7 tokom predsedavanja Italije na drugu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, prenela je ANSA.

Meloni je rekla da taj aerodrom koji se nalazi na 10 kilometara od Kijeva predstavlja simbol neuspeha Rusije i ponosa Ukrajine, aludirajući na to da ruske snage nisu uspele da osvoje strateški aerodrom i da dalje napreduju ka Kijevu.

Istakla je da postoji nešto jače od projektila i rata, a da je ljubav prema svojoj zemlji i slobodi.

Meloni se obratila na aerodromu zajedno sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i drugim međunarodnim liderima koji su došli u Kijev na drugu godišnjicu od početka rata.

Meloni će kao predsedavajuća grupe G7 održati video konferenciju G7 na kojoj će govoriti i Zelenski.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u Kijev, povodom obeležavanja dvogodišnjice ruske agresije na Ukrajinu, a u tu zemlju su, između ostalih, stigli i premijer Belgije Aleksandar De Kro i i kanadski premijer Džastin Trudo.

Meloni je prethodno izjavila za italijanski list Đornale da Hamas najverovatnije nikada ne bi napao jug Izraela 7. oktobra da Rusija nije izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Bilo je neizbežno da tako ozbiljno kršenje međunarodnog prava, štaviše od strane stalne članice Saveta bezbednosti UN, ima posledice na druga područja u svetu, od Bliskog istoka preko Balkana, do Afrike", rekla je Meloni.

Prema njenim rečima, ukoliko se međunarodno pravo ponovo ne uspostavi u Ukrajini, sukobi će nastaviti da se umnožavaju.