25. mart 2024 22:00

Kac: Izrael će nastaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze sve dok ne uništi Hamas

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kac: Izrael će nastaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze sve dok ne uništi Hamas

Foto: AP Photo/Bebeto Matthews

TEL AVIV - Izrael neće zaustaviti vojnu operaciju u Pojasu Gaze i nastaviće da se bori sve dok ne uništi Hamas i ne vrati sve taoce koje drži ta palestinska militantna grupa, izjavio je danas izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju kojom se zahteva prekid vatre u enklavi do kraja meseca Ramazana.

"Država Izrael neće prekinuti vatru. Uništićemo Hamas i nastaviti borbu dok se poslednji oteti ne vrate kući", napisao je Kac na platformi X.

SB UN usvojio je danas rezoluciju kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze tokom Ramazana koji je počeo 10. marta.

Gutereš: Rezolucija o Gazi mora se primeniti, neuspeh bi bio neoprostiv

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da se današnja rezolucija Saveta bezbednosti o Pojasu Gaze mora primeniti kako bi se obezbedio prekid vatre i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

"Neuspeh bi bio neoprostiv", naveo je Gutereš na platformi "Iks".

Američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su SAD bile uzdržane prilikom glasanja, zbog toga što nisu mogle da se saglase sa svim što se iznosi u rezoluciji i da zbog toga nisu glasale, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tomas-Grinfild je istakla da smatra da su u rezoluciji, koja je danas usvojena, "ključne izmene" ignorisane, a posebno osuda Hamasa.

"Međutim, kao što sam već rekla, mi u potpunosti podržavamo neke od ključnih ciljeva ove neobavezujuće rezolucije", istakla je Tomas-Grinfild.

SB UN usvojio rezoluciju o hitnom prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca

Savet bezbednosti UN usvojio je danas rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, pošto su se Sjedinjene Države uzdržali od glasanja.

Svih ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasale su za rezoluciju, prenosi Rojters.

Tekst rezolucije predložilo je 10 nestalnih članica. U prethodnim pokušajima, stalne članice su ulagale veto, čime su onemogućavale usvajanje prethodnih rezolucija o primirju u Gazi.

SAD su dosad uložile veto tri puta na nacrt rezolucije, a Rusija i Kina su dva puta blokirale američki predlog. Međutim, zbog sve većeg pritiska, SAD su danas odlučile da se uzdrže od glasanja i tako omoguće Savetu bezbednosti da zatraži hitan prekid vatre tokom meseca Ramazana koji traje još dve nedelje.

U rezoluciji se naglašava i hitna potreba da se poveća priliv humanitarne pomoći i intenzivira zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze.

Hamas pozdravio usvajanje rezolucije SBUN o prekidu vatre u Gazi

Palestinska militantna grupa Hamas pozdravila je danas usvajanje rezolucije Saveza bezbednosti UN (SBUN) kojom se traži hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, ističući da je grupa spremna na saradnju sa Izraelom u vezi sa razmenom zarobljenika.

Do usvajanja rezolucije došlo je nakon odluke SAD da se uzdrže od glasanja, dok je svih ostalih 14 članica SBUN glasalo za usvajanje. Rezolucijomm se takođe traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, prenosi Rojters.

U rezoluciji se naglašava i hitna potreba da se poveća priliv humanitarne pomoći i intenzivira zaštita civila u čitavom Pojasu Gaze.

Mikati: Svet treba da izvrši pritisak na Izrael da prestane da napada Liban

Libanski premijer u tehničkom mandatu Nadžib Mikati izjavio je danas da bi međunarodna zajednica trebalo da izvrši pritisak na Izrael da prestane da napada Liban nakon što je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija usvojio rezoluciju kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

Mikati je pozdravio donošenje te rezolucije, ocenjujući da je to prvi korak na putu zaustavljanja izraelske agresije na Pojas Gaze, saopštio je premijerov kabinet, preneo je Rojters.

Rezolucija SB UN 2728 usvojena je danas posle gotovo šest meseci borbi u Pojasu Gaze između Izraela i Hamasa.

Rezolucijom se traži hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa i hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca. Osim SAD, svih ostalih 14 članica SB glasale su za rezoluciju.

Bela kuća: Nema naznaka da će Izrael narednih dana izvesti invaziju na Rafu

Portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je danas da nema naznaka da će izraelska vojska u narednim danima izvesti napad na grad Rafa na jugu Pojasa Gaze.

''Nismo videli nikakve naznake da se Izraelci spremaju da sprovedu kopnenu operaciju u Rafi. Trenutno deluje da nema izgleda da se to dogodi u narednim danima'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Procenjuje se da se oko 1,5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa, gde se suočavaju sa glađu, bolestima i svakodnevnim izraelskim bombardovanjem.

Gideon Sar napustio izraelsku vladu nacionalnog jedinstva

Izraelski ministar Gideon Sar saopštio je danas da je podneo ostavku u vladi nacionalnog jedinstva, nekoliko nedelja nakon što je zapretio da će to učiniti ukoliko ne bude uvršten u ratni kabinet.

Sar je na konferenciji za medije naveo da su on i njegova stranka "Nova nada" pokušali da nateraju vladu da promeni pristup ratu u Gazi, dodavši da izraelska vlada odugovlači sukob, prenosi "Jerusalem post".

Sar se pridružio vladi nacionalnog jedinstva, zajedno sa nekoliko članova drugih opozicionih stranaka, nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine.

Ne očekuje se da će njegov odlazak znatno uticati na stabilnost vlade Benjamina Netanijahua, koja i dalje ima većinu u parlamentu, navodi Rojters.

Tramp: Izrael gubi međunarodnu podršku, trebalo bi da okonča rat protiv Hamasa

Republikanski kandidat na američkim predsedničkim izborima Donald Tramp podržao je izraelski rat protiv Hamasa i rekao da bi reagovao na isti način kao Izrael nakon napada 7. oktobra.

On je, međutim, dodao da Izrael mora da završi rat u Pojasu Gaze jer gubi međunarodnu podršku zbog slika koje stižu iz Pojasa Gaze, objavio je danas izraelski dnevnik "Israel Hajom".

"Hamasov ubilački pohod na jug Izraela je jedna od najtužnijih stvari koje sam ikada video. Sada, kada sam to rekao kažem i da Izrael mora da završi taj rat", rekao je Tramp.

On je žestoko kritikovao predsednika SAD Džozefa Bajdena zbog načina na koji se odnosi prema Izraelu, okrivljujući ga čak za rat u Pojasu Gaze.

Galant: Nema prekida rata sve dok Hamas drži izraelske taoce

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručio je danas, uoči sastanaka u Beloj kući, da Izrael ne može da prekine rat protiv Hamasa sve dok Hamas drži izraelske taoce.

U saopštenju Galantovog kabineta se dodaje da će to biti istaknuto na sastanku sa američkim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom.

"Mi ćemo delovati protiv Hamasa svuda, uključujući i u mestima u kojima još nismo bili da bismo završili svoju misiju. Nemamo moralno pravo da zaustavimo rat sve dok Hamas drži izraelske taoce u Gazi", poručio je Galant, prenosi Rojters.

U saopštenju kabineta izraelskog ministra odbrane upozoreno je da bi "nedostatak odlučujuće pobede u Gazi mogao da približi Izrael ratu na severu" gde su nakon izbijanja rata u Gazi izraelske snage često razmenjivale vatru i sa borcima Hezbolaha u Libanu. 

Bela kuća razočarana otkazivanjem posete visoke izraelske delegacije

Bela kuća je saopštila danas da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da otkaže planiranu posetu visoke izraelske delegacije Vašingtonu, nakon što su se SAD suzdržale od glasanja za rezoluciju UN kojom se zahteva hitan prekid vatre u Pojasu Gaze.

"To je razočaravajuće. Veoma smo razočarani što (izraelska delegacija) neće doći u Vašington na razgovore o održivim alternativama za njihov ulazak u Rafu", izjavio je na konferenciji za novinare portparol Bele kuće Džon Kirbi, prenosi Rojters.

On je rekao da će se na odvojenom sastanku visoki američki zvaničnici, ipak, sastati sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom, koji trenutno boravi u Vašingtonu, da bi razgovarali o značajnim pitanjima, kao što su oslobađanje talaca, humanitarna pomoć i zaštita civila u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

Kirbi je naglasio da se američka politika nije promenila, uprkos odluci SAD da se uzdrže od glasanja u Savetu bezbednosti UN.

Visoka delegacija Izraela otkazala put u SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je planirani put visoke delegacije u Vašington, nakon što su se SAD uzdržale od stavljanja veta na rezoluciju Saveta bezbednosti UN koju su podržale Rusija i Kina, a koja poziva na prekid vatre bez uslovljavanja oslobađanja talaca.

U saopštenju iz kabineta izraelskog premijera kaže se da SAD ovom odlukom šteti ratnim naporima i pokušajima da se oslobode taoci i ističe se da je ovo "jasno povlačenje od doslednog stava SAD u Savetu bezbednosti od početka rata" čime se "Hamasu daje nada da će im međunarodni pritisak omogućiti da dobiju prekid vatre bez oslobađanja talaca", objavio je Tajms of Izrael.

Iz Bele kuće saopšteno je da oni nisu dobili nikakvo obaveštenje o promeni planova posete izraelske visoke delegacije, preneo je Rojters.

Izrael: Šin Bet osujetio pokušaj Irana da prokrijumčari oružje na Zapadnu obalu

Izraelska unutrašnja obaveštajno-bezbednosna agencija Šin Bet saopštila je da je osujetila pokušaj Irana da prokrijumčari velike količine naprednog oružja terorističkim operativcima na Zapadnoj obali koje bi se koristilo za napade na izraelske ciljeve.

U saopštenju se navodi da je iza zavere stajala iranska jedinica 4000, odsek za specijalne operacije Obaveštajne službe Iranske Revolucionarne Garde (IRCG) na čijem je čelu Džavad Gafari, kao i jedinica za specijalne operacije Kuds snaga IRGC-a u Siriji, poznata kao jedinica 18840, prenosi Tajms of Izrael.

"Istragom je otkriveno da je visoki zvaničnik Fataha, Munir Makdah, stanovnik palestinskog izbegličkog kampa Ein el-Hilve u Libanu, bio umešan u ove planove", navodi se u saopštenju Šin Beta.

Kako se objašnjava, Makdah je već godinama poznat izraelskim službama kao operativac Hezbolaha i IRGC koji neprekidno nastoji da unapredi terorističke operacije protiv Izraela.

Šin Bet tvrdi da su izraelske odbrambene snage (IDF), u okviru istrage o Makdahu i iranskoj zaveri zarobile "značajnu količinu naprednog oružja iz Irana" koje je prokrijumčareno na Zapadnu obalu. 

Menser: Izrael prekida saradnju sa UNRWA, oni su deo problema

Izrael će prekinuti da sarađuje sa Agencijom UN za pomoć u Palestincima (UNRWA) u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol izraelske vlade David Menser. On je optužio tu agenciju da je "deo problema" koji doprinosi produženju sukoba, prenosi Rojters.

"UNRWA je deo problema i zato je doneta odluka da prekinemo saradnju sa njima. Oni doprinose produžavanju sukoba", rekao je Menser na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, tokom posete Jordanu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas da UNRWA mora da nastavi da pruža usluge ugroženim Palestincima.

"Moramo nastojati da se nastave jedinstvene usluge koje pruža UNRWA. U mračnom svetu, UNRWA je zrak svetlosti za milione ljudi", rekao je Gutereš i dodao da ta agencija daje veliki doprinos u pogledu unapređenja društvene kohezije, promovisanja stabilnosti i izgradnje mira Status UNRWA je poljuljan otkako je Izrael optužio desetak pripadnika te agencije za umešanost u napade Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Zbog ovih optužbi su SAD, najveći donator UNRWA i nekoliko drugih zemalja suspendovale finansiranje dovodeći u sumnju budućnost ove agencije.

Ministarstvo zdravlja Gaze: Do sada je poginulo 32.333 Palestinaca

Najmanje 32.333 Palestinaca je poginulo i 74.694 je ranjeno od 7. oktobra 2023. u napadima Izraela na Gazu, saopštilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Rojters je objavio da je ovo ministarstvo, vođeno Hamasom, saopštilo da je samo tokom poslednja 24 sata poginulo 107 i ranjeno 176 Palestinaca.

A Izraelska vojska uhapsila je još 15 Palestinaca u vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštile su u ponedeljak grupe za pitanja zatvorenika, prenosi agencija Anadolija.

Prema palestinskim podacima, od 7. oktobra do sada izraelska vojska uhapsila je 7.770 Palestinaca na okupiranoj teritoriji. 

Palestinski izvori: Izraelska vojska od juče ubila 30 ljudi u Rafi

Izraelska vojska ubila je 30 ljudi u poslednja 24 časa u Rafi i blokirala dve bolnice tvrdeći da se tu kriju pripadnici Hamasa, rekli su palestinski bolničari.

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde da Hamas koristi bolnice u Gazi kao svoje baze, dok Hamas i medicinsko osoblje to demantuju, prenosi Rojters.

Procenjuje se da se oko 1,5 miliona stanovnika Gaze nalazi u skloništima u gradu Rafa, gde se suočavaju sa glađu, bolestima i svakodnevnim izraelskim bombardovanjem.

Kac: Plan četiri države EU o priznanju palestinske države bio bi nagrada za terorizam

Izraelska vlada smatra da plan četiri evropske zemlje o priznavanju palestinske države predstavlja "nagradu za terorizam" koja će smanjiti šanse za rešenje sukoba pregovorima, poručio je danas izraleski ministar spoljnih poslova Izrael Kac.

"Priznavanje palestinske države nakon masakra 7. oktobra šalje poruku Hamasu i drugim palestinskim terorističkim organizacijama da će ubilački teroristički napadi na Izraelce biti nagrađeni političkim ustupcima Palestincima", objavio je Kac na svom Iks nalogu, prenosi "Times of Israel".

On je izrazio uverenje da je rešenje sukoba moguće samo u direktnim pregovorima između dve strane i upozorio da svaki angažman u pravcu priznavanja palestinske države odlaže postizanje rešenja i samo povećava regionalnu nestabilnost.

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je u petak, nakon sastanka Evropskog saveta u Briselu, da je Španija postigla saglasnost sa Irskom, Maltom i Slovenijom da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske državnosti, preneo je ranije Rojters.

Gutereš: Sve veći konsenzus da se Izraelu kaže da je potreban prekid vatre

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je danas tokom posete Jordanu da postoji sve veći međunarodni konsenzus da se Izraelu kaže da je neophodan prekid vatre i da bi napad na Rafu prouzrokovao humanitarnu katastrofu.

"Vidimo rastući konsenzus u međunarodnoj zajednici da se Izraelcima kaže da je prekid vatre potreban, a takođe vidim i rastući konsenzus, čuo sam u SAD, čuo sam od Evropske unije, da ne spominjem, naravno, muslimanski svet, da se jasno kaže Izraelcima da svaka kopnena invazija na Rafu može značiti humanitarnu katastrofu", rekao je Gutereš na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Tokom obilaska centra u jordanskom kampu Vihdat gde palestinska agencija UN za izbeglice UNRWA pruža zdravstvene i obrazovne usluge, visoki zvaničnik UN je rekao da je ta agencija spas nade i dostojanstva za milione izbeglica širom regiona.

"Moramo nastojati da se jedinstvene usluge koje UNRWA pruža nastave... U mračnom svetu, UNRWA je jedan zrak svetlosti za milione ljudi", rekao je Gutereš i dodao da ta agencija daje veliki doprinos "na načine koji se ne mogu izmeriti grafikonom" u pogledu unapređenja društvene kohezije, promovisanja stabilnosti i izgradnje mira.

U Jordanu uhapšeni demonstranti na protestima ispred izraelske ambasade

Nekoliko ljudi je uhapšeno u glavnom gradu Jordana, Amanu u sukobima policije i demonstranata koji su pokušali da uđu u izraelsku ambasadu, protestujući protiv izraelske vojne operacije u Gazi.

Demonstranti su nosili transparente u znak podrške Hamasu, a policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante koji su pokušali da upadnu u dobro utvrđenu izraelsku ambasadu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema rečima očevidaca, nekoliko demonstranata je pretučeno, a nekoliko uhapšeno dok su pokušavali da probiju policijski kordon oko ambasade.

Vlasti Jordana dozvoljavaju mirna okupljanja ispred izraelske ambasade, ali kako navode, ne mogu tolerisati bilo kakav pokušaj da se upadne u ambasadu i podstaknu građanski nemiru.

Netanijahu ne odustaje od zakona o regrutaciji

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu saopštio je danas svojoj stranci Nacionalni liberalni pokret (LIKUD) da neće odustati od nacrta zakona koji odobrava ultraortodoksnim Jevrejima izuzeće od regrutacije u Izraelskim odbrambenim snagama.

Netanijahu je to saopštio zbog najave člana ratnog kabineta Benija Ganca da će napustiti vladu i da će njegova stranka Nacionalnog jedinstva napustiti koaliciju ukoliko bude usvojen zakon, prenosi Džeruzalem post.

Ultraortodoksni vojno sposobni muškarci u Izraelu decenijama su mogli da izbegnu regrutaciju tako što su se upisivali u ješive za proučavanje Tore i dobijali ponovljeno jednogodišnje odlaganje službe dok ne dostignu starosno doba za izuzeće iz vojske.

Nekoliko vlada se borilo da bude postignut konsenzus o zakonu koji će regulisati to pitanje, nakon što je Viši sud 2017. godine odlučio da su opšta izuzeća od služenja vojnog roka za studente ješive diskriminatorna i neustavna i naložio državi da pronađe rešenje za to pitanje.