3. april 2024 21:00

Pedro Sančez: Objašnjenje Izraela o napadu na humanitarce nedovoljno i neprihvatljivo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pedro Sančez: Objašnjenje Izraela o napadu na humanitarce nedovoljno i neprihvatljivo

Foto: AP Photo/Tsafrir Abayov

DOHA – Španski premijer Pedro Sančez izjavio je danas da je "nedovoljno i neprihvatljivo" izraelsko objašnjenje o napadu na humanitarce u Pojasu Gaze u kojem je poginulo sedmoro radnika Svetske centralne kuhinje (WCK).

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je smrtonosni izraelski napad "tragičnim događajem" u kojem su izraelske snage nenamerno ubile civile, dodajući da se "takve stvari dešavaju u ratu", prenosi Rojters.

"To je neprihvatljivo i nedovoljno. Čekamo mnogo ozbiljnije i detaljnije pojašnjenje, nakon kojeg ćemo videti šta ćemo da preduzmemo", rekao je Sančez na brifingu za novinare tokom današnje posete Kataru.

Svetska centralna kuhinja je humanitarna organizacija koju je osnovao američki kuvar španskog porekla Hoze Andres.

On je u autorskom tekstu za Njujork tajms poručio Izraelu da ne može da dobije rat izgladnjivanjem celog palestinskog naroda.

Ovaj poznati kuvar i humanitarac, koji je 2019. godine nominovan za Nobelovu nagradu za mir, istakao je da WCK pomaže i Palestincima i Izraelcima i da je više puta pozivao na oslobađanje talaca koje drži Hamas.

WCK je saopštila u utorak da obustavlja rad u Gazi nakon izraelskog napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

 

Vođa WCK: Izraelska vojska ''sistematski'' gađala konvoj sa humanitarnom pomoći

Poznati kuvar Hoze Andres izjavio je danas da je izraelska vojska ''sistematski, automobil za automobilom'' napala radnike humanitarne organizacije Svetske centralne kuhinje (WCK), kad aje ubijeno sedmoro njenih radnika.

On je rekao da je grupa prethodno imala jasnu komunikaciju sa izraelskom vojskom, prenosi Rojters.

''Ovo nije bila samo loša situacija - ups, bacili smo bombu na pogrešno mesto. Čak i da nismo u koordinaciji sa izraelskom vojskom, nijedna demokratska zemlja i nijedna vojska ne mogu da gađaju civile i humanitarce'', rekao je on.

Andres je rekao da postoji mogućnost da je bilo više od tri napada na konvoj pomoći. On je u utorak razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

''SAD moraju učiniti više da kažu premijeru Netanjahuu da ovaj rat sada treba da se završi'', rekao je Andres i dodao da njegova organizacija još proučava bezbednosnu situaciju u Gazi pre nego što se odluči da nastavi redovne isporuke pomoći.

 

Nakon ubistva radnika WCK humanitarna pomoć za Gazu vraćena na Kipar

Nakon pogibije sedmorice radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) tokom izraelskog vazdušnog napada u ponedeljak uveče, brodski konvoj sa 240 tona neisporučene humanitarne pomoći za civile u Pojasu Gaze vraćen je danas na Kipar.

Neisporučena pomoć je bila deo pošiljke od oko 340 tona humanitarne pomoći poslate 30. marta u Gazu sa Kipra, prenosi Rojters.

Humanitarni radnici su ubijeni u Gazi tokom izraelskog napada upravo kada su završili istovar oko 100 tona pomoći sa barže koje je takođe poslata sa Kipra.

WCK je bila aktivna u Gazi od oktobra, ali doneta je odluka da se nakon ubistava osoblja suspenduju dalje aktivnosti, a brodovi sa humanitarnom pomoći vrate nazad na Kipar.

 

SZO: Mnogi pacijenti uništene bolnice Al Šifa u Gazi umreće ako se ne evakuišu

Mnogi pacijenti iz uništene bolnice Al Šifa u gradu Gazi umreće ako ne budu hitno evakuisani, upozorio je danas generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da je evakuacija spora i da se mora ubrzati, preneo je Rojters.

Gebrejesus je naveo da je samo 10 od 36 bolnica u Pojasu Gaze još delimično funkcionalno. Predstavnik SZO za Zapadnu obalu i Gazu Ričard Piperkorn rekao je da će uništenje bolnice Al Šifa ostaviti na hiljade Palestinaca bez zdravstvene zaštite i da će pacijenti morati da budu premešteni u zdravstvene ustanove na severu Pojasa Gaze čije je funkcionisanje takođe ozbiljno ugroženo.

Izraelske snage, koje su napustile bolnicu Al Šifa u ponedeljak nakon dvonedeljne operacije, privele su stotine osumnjičenih palestinskih militanata i ostavile niz uništenih zgrada. Izrael je saopštio da je ubio stotine boraca Hamasa koji su bili stacionirani u bolnici.

Hamas i medicinsko osoblje negiraju da su borci bili prisutni. Al Šifa je pre rata bila najveća bolnica u Pojasu Gaze sa 750 kreveta i mnogo operacionih sala.

 

Kanada traži sprovođenje pune istrage o ubistvu sedam radnika WCK u Pojasu Gaze

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli pozvala je danas na sprovođenje pune istrage o ubistvu sedam humanitarnih radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) u Pojasu Gaze, među kojima je bio i kanadski državljanin, u izraelskom vazdušnom napadu.

Džoli je, na marginama sastanka ministara inostranih poslova NATO-a u Briselu, rekla da Izrael treba da poštuje međunarodno pravo, preneo je Rojters.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je u Torontu da su kanadski zvaničnici razgovarali sa izraelskim ambasadorom u Kanadi Idom Moedom da bi izrazili zgroženost zbog pogibije kanadsko-američkog državljanina i ostalih humanitarnih radnika WCK i da je potrebno da se o izraelskom napadu sprovde istraga. 

 

SAD: Izraelski napad na Svetsku centralnu kuhinju neće uticati na pregovore o prekidu vatre u Gazi

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države ne očekuju da će izraelski napad u kojem je ubijeno sedam radnika Svetske centralne kuhinje (WCK) u Gazi uticati na pregovore o prekidu vatre između Izraela i Hamasa i oslobađanje talaca i palestinskih zatvorenika, saopštila je danas Bela kuća.

"Pregovori o prekidu vatre i taocima su u toku", rekao je na brifingu portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, prenosi Rojters. Dodao je da ne očekuje "nikakav poseban uticaj" jučerašnjeg izraelskog napada na te pregovore.

WCK je saopštila u utorak da obustavlja rad u Gazi nakon napada u kojem je ubijeno sedam njenih radnika.

Iz organizacije su naveli da je napadnuto njihovo vozilo u centralnoj Gazi kasno u ponedeljak, nakon što su radnici pomogli u isporuci hrane i drugih zaliha u severnu Gazu koje su stigle nekoliko sati ranije.

Izrael koristio veštačku inteligenciju u identifikaciji ciljeva povezanih s Hamasom

Izraelska vojska je prilikom bombardovanja Gaze koristila ranije neotkrivenu bazu podataka veštačke inteligencije koja je u jednoj fazi identifikovala 37.000 potencijalnih ciljeva na osnovu njihovih očiglednih veza sa Hamasom, naveli su neimenovani obaveštajni izvori.

Pored toga što su naveli da je izraelska vojska koristila sistem veštačke inteligencije, nazvan "Lavanda", obaveštajni izvori tvrde i da su izraelski vojni zvaničnici dozvolili da veliki broj palestinskih civila bude ubijen, posebno tokom prvih nedelja i meseci sukoba, preneo je Gardijan.

Njihovo svedočenje pruža redak uvid u iskustva iz prve ruke izraelskih obaveštajnih zvaničnika koji su koristili sisteme mašinskog učenja kako bi pomogli u identifikaciji ciljeva tokom šestomesečnog rata.

Izraelsko korišćenje moćnih sistema veštačke inteligencije u ratu protiv Hamasa ušlo je na neistraženu teritoriju za napredno ratovanje, postavljajući niz pravnih i moralnih pitanja i transformišući odnos između vojnog osoblja i mašina, navodi list.

"Ovo je bez premca, koliko ja znam", rekao je jedan od obaveštajaca koji je koristio "Lavandu", dodajući da više veruju u "statistički mehanizam" nego u vojnika koji tuguje.

Protest Izraelaca koji traže oslobađanje talaca,razmazali žutu boju u Knesetu

Grupa Izraelaca koja traži od izraelske vlade da se više angažuje da bi se oslobodili taoci koje drži Hamas, protestovala je danas u Knesetu, a pojedini od njih su razmazali boju na staklenoj pregradi između galerije za posetioce i plenuma.

Demonstranti su uzvikivali poslanicima "Sada! Odmah!" misleći na hitno oslobađanje talaca dok ih je obezbeđenje izvodilo iz parlamenta nakon što su razmazali žutu boju, preneo je Rojters.

Protest u Knesetu je usledio nakon trodnevnih antivladinih demonstracija u Jerusalimu kada su desetine hiljada ljudi izašle na ulice, pozivajući na veće angažovanje izraelskih vlasti da bi se oslobodili taoci i tražeći ostavku vlade na čelu sa premijerom Benjaminom Netanijahuom.

Od 253 taoca koje je Hamas oteo na jugu Izraela 7. oktobra, njih 134 i dalje je zatočeno. Izraelski zvaničnici su proglasili 35 talaca za mrtve, a rodbina i prijatelji su zabrinuti za sudbinu preostalih.

Osnivač WCK: Izraelska vlada odmah da obustavi ubijanje civila i humanitaraca

Osnivač humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja (WCK) Hoze Andres izjavio je da izraelska vlada treba odmah da obustavi ubijanje civila i humanitarnih radnika, otvori više kopnenih puteva za dostavljanje hrane i lekova za Pojas Gaze i započne mirovne pregovore.

Andres je u autorskom tekstu za Njujork tajms poručio Izraelu da ne može da dobije rat izgladnjivanjem celog palestinskog naroda.

Andres je rekao da je sedam humanitarnih radnika WCK, koji su ubijeni u misiji u Pojasu Gaze u ponedeljak, rizikovalo svoje živote da bi podelili hranu onima kojima je najpotrebnija i da je WCK poslužio više od 43 miliona obroka u palestinskoj enklavi.

Andres je istakao da je sa tih sedam radnika bio u misijama u Ukrajini, Turskoj, Maroku, na Bahamima, u Indoneziji, Meksiku, Gazi i Izraelu. On je pozdravio obećanje izraelske vlade da će sprovesti detaljnu istragu o tome kako i zašto su ubijeni radnici WCK. .

Raisi:Napad Izraela na konzulat Irana u Siriji znak dubine očaja i bespomoćnosti

Predsednik Irana Ebrahim Raisi opisao je nedavni napad Izraela na diplomatsku misiju Irana u Damasku kao jedan od poslednjih pokušaja cionističkog režima da izbegne smrt.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa predsednikom Sirije Bašarom al Asadaom, Raisi je opisao izraelski teroristički napad na konzularni odsek iranske ambasade u Damasku kao znak dubine očaja i bespomoćnosti cionističkog režima, prenela je agencija Tasnim.

"Nesumnjivo, ovaj režim i njegove pristalice biće kažnjeni za ovaj teroristički akt i brutalne zločine u Gazi, a kazna za počinioce ovog zločina je definitivna i nepromenljiva", dodao je Raisi u saopštenju, koje je objavljeno na njegovom zvaničnom sajtu.

Raisi je naveo da su Iran i Sirija uvek smatrali Izrael "kancerogenim tumorom" koji remeti bezbednost, mir i stabilnost u regionu i svetu. Asad je sa svoje strane izrazio saučešće vladi, Iranu i porodicama žrtava izraelskog napada na iransku diplomatsku zgradu u Damasku.

"Neviđeni zločin cionističkog režima u terorističkom napadu na ambasadu Islamske Republike Iran ne samo da predstavlja kršenje međunarodnih zakona, već i pokazuje vrhunac bezobrazluka i moralne degeneracije ovog režima i niz agresija i kriminala u Palestini, Libanu i Siriji", naveo je on.

IDF: Za ranjavanje grupe mirovnih snaga UN u Libanu odgovoran Hezbolah

Grupa mirovnih snaga UN ranjena u eksploziji, za koju su libanski zvaničnici okrivili Izrael u južnom Libanu u Remejšu u subotu, povređena je u eksploziji bombe koju je pored puta postavio Hezbolah, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Ubrzo nakon incidenta koji se dogodio 30. marta, IDF su negirale da su izvodile bilo kakve napade u oblasti Remejša, preneo je Tajms of Izrael.

Medijski i bezbednosni izvori povezani sa Hezbolahom tvrdili su u izjavi za Rojters da su pripadnici IDF izveli napad dronom na vozilo sa četiri zaposlena u UN.

Portparol IDF Avičaj Adrae, izjavio je da su, prema najnovijim informacijama dostupnim vojsci, mirovne snage UN ranjene "eksplozivnom napravom koju je Hezbolah postavio u tom području".

Prema navodima Organizacije Ujedinjenih nacija za nadzor primirja (UNTSO), četiri posmatrača su vršila pešačku patrolu i nisu bili u vozilu kao što su prvobitni izveštaji sugerisali. UNTSO je saopštila da su oni ranjeni nakon što je "bomba eksplodirala u blizini njihove lokacije".

Izrael: Napadač pregazio četvoricu policajaca, u pokušaju drugog napada likvidiran

Četvorica policajaca su povređena u navodnom terorističkom napadu koji se dogodio u centralnom Izraelu, u blizini kontrolnog punkta u Kočav Jairu, javili su jutros izraelski mediji.

Policija je saopštila da je identifikovala osumnjičenog za noćni napad na policajce na kontrolnom punktu Kočav Jairu, kao i kasniji napad na radnike obezbeđenja na drugom kontrolnom punktu Elijahu, kao 26-godišnjeg stanovnika susednog grada Tire.

Osumnjičeni se vozio u oblasti Kočav Jair i pregazio četvoricu policajaca, pri čemu je jednog teško ranio, dok su ostali imaju lakše povrede, prenosi Tajms of Izrael.

Nakon toga on je, prema navodima policije, uz pomoć drugog osumnjičenog pokušao napad na radnike obezbeđenja na kontrolnom punktu Elijahu, ali je likvidiran, a drugi osumnjičeni je pobegao vozilom sa lica mesta.

Granična policija, Izraelske bezbednosne službe (Šin Bet) i izraleska tragaju za drugim napadačem, navodi se u saopštenju policije.