6. april 2024 22:01

Zelenski: 300.000 nije konačan broj vojnika koje Rusija može da mobiliše

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zelenski: 300.000 nije konačan broj vojnika koje Rusija može da mobiliše

Foto: Shutterstock.com/Dmytro Larin

KIJEV - Rusija se sprema da 1. juna mobiliše 300.000 vojnika, ali to nije konačan broj koji Moskva može da mobiliše, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

„Činjenica je da 300.000 nije konačan broj vojnika koje će Rusi mobilisati. Takođe, prema našim obaveštajnim podacima, oni bi trebalo da budu spremni da mobilišu 300.000 do 1. juna. To se vidi po nivou obučenih ruskih vojnika na frontu, pa će im trebati mesec dana da regrutuju toliki broj ljudi. Pošto nisu mnogo disciplinovani, možda neće imati vremena da mobilišu 300.000 prvog dana. Ali, ipak, moramo se osloniti na podatke koje imamo i moramo biti spremni“, rekao je Zelenski u intervjuu za „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je takođe naveo da je trenutno Ukrajina jedini prioritet i da "ako izgubimo državu, niko od političara neće imati budućnost".

"Sada samo glupi ljudi razmišljaju o sopstvenom rejtingu. Nema rejtinga. Postoji samo jedan prioritet - Ukrajina. Nećemo spasiti Ukrajinu - niko od ovih ili drugih političara neće imati budućnost“, rekao je Zelenski .

Prema njegovim rečima, glavni problem zakona o mobilizaciji je to što je Rusija uspela da pokrene pitanje da Ukrajinci navodno nisu spremni da brane državu.

„Pokrenuli su to pitanje na način da nas danas Zapad pita - ako nećeš mobilizaciju, neće parlament da izglasa (zakon), zašto onda da ti pomažemo? Ovo je Glavni fokus ruskog programa dezinformisanja, Rusi su to uspeli da urade. Ova greška se mora ispraviti“, rekao je Zelenski.


Za potpunu odbranu Ukrajine potrebno je 25 sistema Patriot


Volodimir Zelenski izjavio je danas da je za odbranu Ukrajine od ruske agresije potrebno 25 sistema Patriot. 

„Da bi se Ukrajina u potpunosti zatvorila za budućnost poželjno je da ima 25 sistema Patriot, po šest do osam baterija. Svi naši partneri su toga dobro svesni, znaju čak i tačke na kojima treba da se nalaze relevantni sistemi. U svetu postoji nekoliko Patriot sistema ili njima sličnih, koji takođe funkcionišu veoma dobro“, rekao je Zelenski  za nacionalni teleton „Edini novini“, prenosi Ukrinform.

On je naveo da je reč o velikom broju sistema, ali i da je teritorija Ukrajine velika.

Napomenuo je i da će Rusija nastaviti da napada ukrajinski energetski sistem.

"Uspeli smo da zaštitimo mnoge energetske objekte protivvazdušnom odbranom i ostalom zaštitom prvog, drugog i trećeg nivoa. Ali postoje rakete protiv kojih ti odbrambeni sistemi ne funkcionišu. Nažalost, ovde mogu da rade samo Patriot ili analogni sistemi“, rekao je Zelenski.

U ovom slučaju, kako je rekao Zelenski, potrebno je izabrati koji objekat i koji grad zaštititi.

On je napomenuo da je intenzitet ruskog granatiranja visok i da trenutno postoje zalihe raketa za PVO, ali se mora uzeti u obzir da Rusija može povećati intenzitet granatiranja, a možda neće biti dovoljno granata za PVO. 

"Ako nastave da udaraju kao što su udarali poslednjih mesec dana, možda nećemo imati dovoljno projektila i to znaju i naši partneri. Izračunali smo datume. Potrebni su nam ovi projektili... Takvi procesi moraju biti ubrzani“, rekao je Zelenski i dodao da, ako je ranije Ukrajina računala na pomoć po ovom pitanju, sada očekuje ugovore.

On je istakao da Ukrajina čeka pozitivnu odluku Kongresa SAD o usvajanju paketa pomoći velikih razmera.

„Verujem da ćemo uspeti da dobijemo pozitivan rezultat glasanja američkog Kongresa. Mi smo pomalo taoci ove situacije. Pitanje rata Rusije protiv Ukrajine postalo je unutrašnje političko pitanje Sjedinjenih Američkih Država, iako je ovo bezbednosti celog sveta“, istakao je Zelenski.

Predsednik je ocenio da je pomoć Sjedinjenih Američkih Država izuzetno važna za Ukrajinu.