7. april 2024 21:27

Netanijahu: Izrael je na korak od pobede u Pojasu Gaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Izrael je na korak od pobede u Pojasu Gaze

Foto: AP Photo/Fatima Shbair

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.

On je rekao da Izrael neće pristati na prekid vatre ni posle šest meseci rata u Pojasu Gaze, sve dok ne budu oslobođeni taoci koje Hamas drži negde u enklavi, dodajući da Izrael nije spreman da se preda, prenosi Rojters.

Istakao je da Izrael, uprkos rastućem međunarodnom pritisku, neće popustiti pred ''ekstremnim'' zahtevima lidera Hamasa.

''Umesto međunarodnog pritiska koji je usmeren na Izrael, što samo dovodi do toga da Hamas ojača svoje pozicije, pritisak međunarodne zajednice treba da bude usmeren protiv Hamasa. To će pomoći da dođe do oslobađanja talaca'', rekao  je on.
Komentarišući masovni protest protiv vlade i poziv demonstranata da vlada postigne dogovor o taocima, Netanijahu je rekao da "osuđuje svaki oblik nasilja, gaženje demonstranata ili napad na policajce".

Više hiljada ljudi protestovalo je juče u više izraelskih gradova, tražeći da izraelska vlada pristane na sporazum o oslobađanju talaca iz Gaze.

Kada je reč o napadu izraelske vojske na humanitarni konvoj Svetske centralne kuhinje u Pojasu Gaze, Netanijahu je naveo da Iran, preko svojih ''posrednika'' stoji iza napada na konvoj.

'Svako ko nas povredi ili planira da nas povredi – mi ćemo povrediti njega. Ovaj princip primenjujemo sve vreme poslednjih dana'', rekao je Netanjahu.

Kameron: Podrška Britanije Izraelu zavisi od poštovanja međunarodnog prava

Britanska podrška Izraelu zavisi od toga da li se Izrael pridržava međunarodnog humanitarnog prava, poručio je danas britanski šef diplomatije Dejvid Kameron.

''Naša podrška nije bezuslovna. Očekujemo da će tako ponosna i uspešna demokratija poštovati međunarodno humanitarno pravo, čak i u ovim izazovima'', napisao je Kameron u kolumni koju je objavio Sandej Tajms.

Uprkos tome što je britanska vlada među najvećim saveznicima Izraela od početka rata u Pojasu Gaze, Kameron je poslednjih meseci počeo da koristi snažniju retoriku zbog užasne situacije u enklavi, upozorivši da postoji rizik od masovne gladi ukoliko Izrael ne dozvoli veću količinu humanitarne pomoći.

U današnjem saopštenju povodom obeležavanja šest meseci od napada palestinske militantne grupe Hamas na jug Izraela, čime je započet rat, britanski premijer Riši Sunak ponovo je pozvao Hamas da oslobodi izraelske taoce i da odmah prekine s borbama.

''Nastavljamo da podržavamo pravo Izraela da se odbrani od terorista Hamasa, ali cela Velika Britanija je šokirana zbog krvoprolića i ubistvom hrabrih britanskih heroja koji su donosili hranu onima kojima je potrebna'', napisao je Kameron, aludirajući na ubijene radnike Svetske centralne kuhinje (WCK), koji su stradali u napadu izraelske vojske ranije ove sedmice. 

Izael povukao sve kopnene snage iz južne Gaze osim jedne brigade

Izraelska vojska povukla je sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, saopštio je danas portparol vojske, prenosi Rojters.

Brigada Nahal zadužena je da čuva koridor Necarim, kojim izraelska vojska koristi kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, i koji sprečava Palestince da se vrate u severi deo Pojasa.

Koridor koriste i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu. Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika. 

Predsednik parlamenta Irana: Neizbežna osveta Izraelu biće okrutna

Predsednik iranskog parlamenta Muhamed Baker Kalibaf izjavio je danas da će "neizbežna osveta" za napad Izraela na iranski konzulat u Damasku biti okrutna i "ubrzati propast cionističkog režima".

Kalibaf je u obraćanju na sednici potvrdio da će Iran "definitivno kazniti" izraelski režim za napad 1. aprila koji je, kako tvrdi, pokazao Izrael drsko krši međunarodno pravo, prenosi iranski Tasnim.

Konzulat je počeo juče sa radom posle napada u kojem je su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad.

Iranski zvaničnik: Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna

Nijedna izraelska ambasada više nije bezbedna, izjavio je danas vojni savetnik vrhovnog vođe Irana, Jahja Rahim Safavi, prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju Tasnim.

Iranska revolucionarna garda ranije je saopštila da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad. SAD su u stanju visoke pripravnosti i pripremaju se za mogući napad Irana na izraelske ili američke objekte na Bliskom istoku, navodi Rojters.

Iranski konzulat u Damasku nastavlja sa radom posle napada Izraela

Iranski konzulat u Damasku, prestonici Sirije, nastavio je sa radom u novoj zgradu, pored one koja je pogođena u napadu Izraela 1. aprila, prenosi IRNA.

Konzulat je počeo juče sa radom posle napada u kojem su poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo osvetu za napad.

Galant: Spremni smo za bilo koji scenario u vezi s Iranom

Izraleski ministar odbrane Joav Galant saopštio je danas da je Izrael spreman da se nosi sa bilo kojim scenarijem do kojeg može doći usled tenzija sa Iranom.

''Po završetku procene operativne situacije sa visokim vojnim oficirima, ministar Galant naglasio je da su odbrambene snage završile pripreme za reagovanje u slučaju bilo kakvog scenarija u vezi sa Iranom'', saopšteno je iz njegovog kabineta, prenosi Rojters.

Iranska revolucionarna garda objavila je da su u ponedeljak, u napadu na iranski konzulat u Damasku, za koji je Iran okrivio Izrael, poginuli komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da nije stajao iza napada, dok je više zvaničnika Teherana obećalo neku vrstu osvete za napad.

Rojters navodi da su SAD u stanju visoke pripravnosti i da se pripremaju za mogući napad Irana na izraelske ili američke objekte na Bliskom istoku.

IDF: Za šest meseci rata u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, ranjeno 3.193

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su tokom šest meseci rata sa Hamasom u Gazi poginula 604 izraelska vojnika, a ranjeno ih je 3.193, dok je u tzv. prijateljskoj vatri život izgubio 41 izraelski vojnik.

IDF navodi da je tokom šestomesečnog sukoba Hamas ispalio više od 9.000 raketa na ciljeve u Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.

Prema zvaničnim podacima, IDF je u Pojasu Gaze od početka rata ubio više od 13.000 operativaca Hamasa i pripadnika drugih terorističkih grupa, od toga je oko 1.000 ubijeno 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas napao jug Izraela.U tom napadu ubijeno je oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, a kidnapovane su 253 osobe.

IDF navodi da su njeni pripadnici ubili pet komandanata Hamasovih brigada, više od 20 komandanata bataljona i više od 100 komandira Hamasovih četa. 

Navodi se da je u Pojasu Gaze od početka rata pogođeno oko 32.000 ciljeva, uključujući više od 3.600 koje su označeni kao borbeni položaji Hamasa.

Velika Britanija šalje brod za isporuku pomoći Gazi novim humanitarnim koridorom

Brod britanske Kraljevske mornarice isporučiće pomoć Gazi u okviru međunarodnih napora da se pomogne u uspostavljanju novog humanitarnog pomorskog koridora početkom maja, saopštili su britansko Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo odbrane.

"Situacija u Gazi je strašna i izgledi za glad su stvarni. Ostajemo posvećeni pružanju pomoći onima kojima je očajnički potrebna“, naveo je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron u saopštenju. Kameron je, takođe, obećao 9,7 miliona funti, odnosno 12,26 miliona dolara za opremu, pomoć i logistiku kako bi pomogli u uspostavljanju pomorskog koridora od Kipra do Gaze, saopštila je njegova kancelarija, a prenosi Rojters.

Britanski ministar odbrane Grant Šaps saopštio je da će privremeno pristanište na obali Gaze biti namenjeno pristajanju teretnih brodova koji će dopremati pomoć za palestinsku enklavu morem, Britanska vlada navodi da su britanski vojni timovi zajedno sa američkim u operativnom štabu SAD u Tampi, na Floridi, kao i na Kipru već nekoliko sedmica, sa ciljem da se utvrdi najbezbednija i najefektivnija pomorska ruta za dopremanje pomoći Gazi.

Prošle sedmice je u izraelskom vazdušnom napadu u Gazi ubijeno sedam radnika humanitarne organizacije Svetska centralna kuhinja, uključujući troje Britanaca, što je naišlo na oštre kritike međunarodne zajednice i dovelo do smene dva izraelska vojna zvaničnika, podseća Rojters.


Kirbi: Izraelska vojska povukla se iz južne Gaze radi odmora i pregrupisavanja

Povlačenje najvećeg broja kopnenih sanga izraelske vojske iz južnog dela Pojasa Gaze predstavlja ''odmor i pregrupisavanje'' i ne mora da ukazuje na bilo kakve nove operacije, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

'Kako razumemo i kroz njihova javna saopštenja, u stvari se radi samo o odmoru i osposobljavanju tih trupa a ne nužno o nekoj novoj operaciji'', rekao je Kirbi, prenosi Rojters.

Ranije danas portparol izraelske vojske saopštio je da je Izrael povukao sve kopnene trupe iz južnog dela Pojasa Gaze, osim brigade Nahal, koja je zadužena za čuvanje koridora Necarim.

Koridor koristi izraelska vojska kako bi vršila racije u severnoj i centralnoj Gazi, kao i humanitarne organizacije koje pokušavaju da dostave pomoć u severnu Gazu, ali služi  da se Palestinci spreče da se vrate u severni deo enklave.

Od početka kopnene ofanzive protiv pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, u Pojasu Gaze poginulo je 260 izraelskih vojnika.

U Pojasu Gaze od početka rata 7. oktobra ubijeno je više od 33.000 Palestinaca, od kojih je veliki broj dece.


Šefovi Mosada i Šin Beta putuju u Kairo na pregovore o primirju i taocima

Šef izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea i šef bezbednosne agencije Šin Bet, Ronen Bar, biće uključeni u pregovore o mogućem privremenom primirju u Pojasu Gaze i o sporazumu o oslobađanju talaca, prenela je danas Al Džazira.

Kako navodi katarski portal, delegacija Izraela putovaće u Kairo u ''proširenom sastavu'', što potencijalno uključuje jednog ili više predstavnika vojske, ali još nije poznat konkretan sastav delegacije.

Poznato je da će pregovorima prisustvovati šef CIA-e Viljam Barns, katarski premijer Mohamed bin Abdulrahman bin Jasim Al Tani i šef egipatske Generalne obaveštajne uprave Abas Kamel.

Trenutni predlog o kojem se pregovara mogao bi da dovede do šestonedeljnog prekida vatre u Gazi i oslobađanja 40 talaca, ženskih pripadnika vojske i drugih žena, muškaraca starijih od 50 godina i muškaraca u kritičnom zdravstvenom stanju, u zamenu za otprilike 700 palestinskih zatvorenika, među kojima je i oko 100 onih služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca.

Prošle nedelje je izraelska vlada opozvala svoj pregovarački tim i vratila ga iz Katara nakon što su 10-dnevni razgovori dospeli u ćorsokak, za šta je okrivila Hamas.


Brigada Al Kasam preti izraelskim vojnicima da će ''goreti'' na ulicama Gaze

Vojno krilo palestinske militantne grupe Hamas, brigada Al Kasam poručila je izraelskoj vojsci da će njeni pripadnici ''goreti na ulicama Gaze''.

''Možete ući u ulice Gaze, ali ćete svaki put izgoreti na našim ulicama, zahvaljujući nesalomivoj rabrosti naših boraca'', poručili su priapdnici Al Kasama u video-poruci koju suobjavili na društvenim mrežama, prenosi agencija Anadolija.

Oni su takođe objavili snimak sukoba svojih pripadnika sa izraelskim vojnicima, kao i uništavanja vozila izraelske vojske.
Brigada Al Kasam objavila je kasno sinoć da je 14 izraelskih vojnika neutralizovano iz neposredne blizine u području Kan Junisa na jugu Gaze, kao i da su mnogi izraelski vojnici povređeni.

Ranije danas izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da je Izrael ''Izrael na korak od pobede'' i da je ''Hamas taj koji sprečava dogovor o taocima''.


Galant: Izraelske trupe se pripremaju za ofanzivu u Rafi

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da su izraelske trupe povučene iz oblasti Kan Junisa na jugu Pojasa Gaze da bi se pripremile za očekivanu ofanzivu u Rafi, najjužnijem gradu u palestinskoj enklavi, gde se sklonilo više od milion Palestinaca od borbi u drugim delovima Gaze.

Galant je, nakon posete Južnoj komandi Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), rekao da se izraelske snage spremaju za svoje buduće misije, kao što je bila operacija protiv Hamasa u bolnici Al Šifa u Gazi, kao i za misiju u oblasti Rafe, preneo je Tajms of Izrael.

Galant je rekao da će se postići cilj da Hamas ne kontroliše Pojas Gaze i da ne  predstavlja bezbednosni rizik za građane Izraela.

Predsednik SAD Džozef Bajden pozvao je Izrael da ne sprovodi ofanzivu velikih razmera u Rafi kako bi se izbegle nove civilne žrtve.


Halevi: Izraelska vojska pripremljena da deluje protiv Irana u napadu i odbrani


Načelnik štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) general-potpukovnik Herci Halevi izjavio je danas da je izraelska vojska pripremljena da deluje protiv Irana i u napadu i u odbrani, odgovarajući na pretnje Teherana da će odgovoriti na ubistvo najvišeg oficira Korpusa Iranske revolucionarne garde u Siriji koje je navodno počinio Izrael, "Pripremili smo se za ovo, imamo dobre odbrambene sisteme, znamo kako da snažno delujemo protiv Irana na bližim i udaljenim mestima", naveo je Halevi, preneo je Tajms of Izrael.

Halevi ističe da je od početka rata u Pojasu Gaze, Iran pokušavao da se sakrije od direktnog učešća u njemu, ali da se zna da Teheran usmerava i finansira svoje zastupnike u regionu, od militantne grupe Hezbolah u Libanu, preko Judeje i Samarije do Jemena.

"Iran ne preti samo Izraelu, već celom zapadnom i arapskom svetu, Iran je bio i ostao veliki globalni problem", naveo je Halevi.

Halevi je istakao da je Izrael u ratu na više frontova i da izraelska vojska mora da bude uvek spremna.

"Trupe IDF su pripremljene i deluju u svim arenama, na jugu, na severu, u Judeji i Samariji i na udaljenijim arenama", rekao je Halevi.

Prema njegovim rečima, Izrael sarađuje sa SAD i strateškim partnerima u regionu.


Najmanje 50.000 demonstranata na protestu u Jerusalimu traži oslobađanje talaca

JERUSALIM - Najmanje 50.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Kneseta u Jerusalimu na večerašnjem mitingu kojim se obeležava pola godine zatočeništva za preostala 133 taoca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, rekao je portparol Foruma porodica talaca i nestalih osoba koji je organizovao protest.

Učesnici protesta su pozvali izraelsku vladu, a posebno premijera Benjamina Netanijahua, da postignu dogovor o oslobađanju talaca, preneo je Tajms of Izrael.

Hamasovi naoružani napadači upali su iz Pojasa Gaze na jug Izraela 7. oktobra kada su ubili 1.200 ljudi i zarobili 253 taoca, uključujući decu, starije osobe, civile i vojnike.

Polovina talaca je oslobođena krajem novembra na osnovu sporazuma o kratkotrajnom primirju između Izraela i Hamasa.
Razgovori o postizanju još jednog prekida vatre, koji bi uključivao oslobađanje još desetina preostalih talaca, nastavljeni su danas u Egiptu.