7. april 2024 14:51

Finska: Zatvaranje granica pomoglo da se izbegnu tenzije s Rusijom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Finska: Zatvaranje granica pomoglo da se izbegnu tenzije s Rusijom

Foto: Lehtikuva via AP/Emmi Korhonen

HELSINKI - Predsednik Finske Aleksandar Stub smatra da je odluka vlade da granica sa Rusijom ostane zatvorena bila ispravna, jer je pomogla da se spreči eskalacija tenzija sa Rusijom.

On je istakao da Rusija igra ''dvostruku igru'', prenosi finski javni servis Ile.

''Prvi je da Rusija, Putin, koristi ljude kao oruđe u ratu, koji je nemilosrdan, ciničan i suštinski pogrešan. Mnogo ljudi iz Iraka, Jemena, Etiopije i Sirije je već uključeno, otprilike 1.300-1.500 ljudi. Druga strana je strah Rusije da će mobilizacija dovesti do toga da Rusi pobegnu iz zemlje preko Finske'', rekao je Stub.

On je izrazio nadu da će Vlada usvojiti novi zakon o procedurama za granice, a na pitanje da li je zakon u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama i ljudskim pravima, finski predsednik je podsetio da nije reč o običnim izbeglicama, već o ljudima koje Moskva koristi kao oruđe.

"Ne mora se do tančina primenjivati ovaj zakon. Situacija na granici ostaje prilično mirna, tako da smo na dobrom putu", rekao je Stub.

Šef Ministarstva unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen je, najavljujući nastavak zatvaranja kopnene granice, istakao da se na teritoriji Rusije u blizini granica sa Finskom nalaze stotine do hiljade migranata, koji se mogu zloupotrebiti kao sredstvo pritiska na Finsku.