9. april 2024 19:45

Ruski istražitelji: Ispituje se umešanost SAD i Zapada u napad na Krokus

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ruski istražitelji: Ispituje se umešanost SAD i Zapada u napad na Krokus

Foto: shutterstock.com/Aleksei Ignatov, ilustracija

MOSKVA - Ruski istražni komitet saopštio je danas da je pokrenuo krivičnu istragu nakon apela nekih poslanika Državne dume koji su sugerisali, nakon terorističkog napada na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi u kojem je poginulo više od 130 ljudi, da su zvaničnici iz SAD i još nekih zapadnoevropskih zemalja bili umešani u finansiranje terorizma.

"Glavno istražno odeljenje Ruskog istražnog komiteta izvelo je procenu apela grupe poslanika Državne dume koji su sugerisali da su visoki zvaničnici iz SAD i zemalja NATO umešani u finansiranje terorističkih aktivnosti", istakao je komitet, preneo je TASS.

Istražitelji komiteta su naveli da su sredstva primljena preko komercijalnih organizacija, kao što je gasna i naftna kompanija Burisma holdings koja radi u Ukrajini, i da su korišćena prethodnih godina da se izvedu terorističke akcije u Rusiji i inostranstvu sa ciljem da se uklone istaknute političke i javne ličnosti i izazove ekonomska šteta.

"Istraga, u saradnju sa specijalnim službama i finansijskom obaveštajnom službom, proverava izvore i kretanje novca u iznosima od nekoliko miliona američkih dolara, kao i umešanost pojedinih osoba koje su zaposlile vladine agencije, nevladine i profitne organizacije na Zapadu.

Pored toga, istražnim i operativnim metodama utvrđuju se veze između izvršilaca terorističkih napada i njihovih stranih rukovodilaca, organizatora i sponzora", navodi se u saopštenju.