10. april 2024 11:52

Novi britanski vizni propisi primoravaju hiljade Italijana da napuste zemlju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi britanski vizni propisi primoravaju hiljade Italijana da napuste zemlju

Foto: Shutterstock.com/MA8. ilustracija

LONDON - Hiljade mladih Italijana, koji su u Velikoj Britaniji većinski zaposleni u ugositeljstvu, uskoro će morati da napuste zemlju zbog novih uredbi vlade koje propisuju da je za vizu za strane stručne radnike minimalna neophodna plata 38.700 hiljada funti godišnje, u poređenju s prethodnih 26.000.

Kako navodi Tajms, novi vizni propisi će automatski sprečiti grupe mladih ugostitelja da rade i borave u zemlji, ali i uticati na poslovanje restorana koji će se suočiti s manjkom osoblja.

Pravilo o minimalnim platama neće uticati samo na konobare i pica-majstore, piše italijanski Mesađero, koji je intervjuisao Italijanku Alesandru Solinas, koja je magistrirala marketing u Britaniji, ali sada ne može da nađe početnu platu u kancelariji od 38.700 funti.

Italijanski list Republika je upozorio da najnovija promena pravila definitivno stavlja tačku na italijansko poglavlje u Londonu, koje datira od osnivanja grada 43. godine nove ere od strane Rimljana i prisustva bankara iz Lombardije u britanskoj prestonici u 14. veku.

Posle Drugog svetskog rata, Italijani su uveli kulturu kafe-barova u kvartu Soho tako što su otvorili Bar Italia u ulici Frit pre nego što su ugostitelji upoznali Britance sa picom, parmskom šunkom i bocama Kijantija umotanim u rafiju, a u Londonu danas živi 500.000 Italijana.

Ipak, visoko kvalifikovani Italijani koji mogu da ostvare prihod veći od nove minimalne plate u sektorima kao što je bankarstvo nastaviće da pristižu, navodi Tajms.

Čak i pre novog povećanja minimalne plate, potreba da se pronađe kompanija spremna da plati administrativne troškove dobijanja radne vize mnoge je odvratila od angažovanja italijanskih konobara i slabije plaćenih radnika, tvrdi Frančesko Ranji, osnivač italijanske veb stranice za iseljenike Londra Italia.

Očekuje se pogoršanje u britanskom ugostiteljskom sektoru, budući da se ova industrija oslanja na strane radnike da obavljaju 15 odsto poslova, a već postoji 120.000 nepopunjenih pozicija u barovima, restoranima i picerijama.

Nedavna istraživanja su pokazala da se više od 90 odsto od 8.500 migranata regrutovanih u sektoru prošle godine ne bi kvalifikovalo preko novog praga od 38.700 funti.

''Otkako su ukinute kovid restrikcije, sektor ugostiteljstva je imao nedostatak radne snage između 8 i 12 odsto. Uzastopno pooštravanje vize za kvalifikovane radnike znači da je put iz Evrope za popunjavanje tih radnih mesta skoro eliminisan“, rekla je Kejt Nikols, izvršna direktorka UK Hospitality, koja predstavlja firme u ugostiteljskom sektoru.

Tokom post-bregzit reformi, Italijani su već izgubili pravo da se automatski kvalifikuju za rad u Britaniji.