10. april 2024 18:27

Tusk: Poljska neće prihvatiti mehanizam EU o relokaciji migranata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Tusk: Poljska neće prihvatiti mehanizam EU o relokaciji migranata

Foto: AP Photo, File/Andrew Harnik

VARŠAVA - Premijer Poljske Donald Tusk poručio je danas da ta zemlja neće prihvatiti mehanizam Evropske unije za preseljenja migranata uprkos tome što je ovaj akt usvojio odbor za imigracionog zakonodavstvo Evropskog parlamenta.

Evropski poslanici glasali su danas za reviziju imigracionog sistema EU kako bi se skratilo vreme za sprovođenje bezbednosnih procedura za azilante i smanjio broj neželjenih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike, prenosi Rojters.

Preseljenje migranata je primer konkretne solidarnosti između zemalja EU u oblasti upravljanja migracijama, navodi se na sajtu Evropske komisije i predočava da se mehanizmom Evropske unije za preseljenja migranata podnosioci zahteva za azil prebacuju iz evropske zemlje u kojoj trenutno borave i koja je najčešće zemlja njihovog prvog ulaska u EU, u neku drugu evropsku zemlju.

Kada je podnosilac zahteva za azil preseljen nova zemlja domaćin preuzima razmatranje njegovog zahteva za azil.

Ovakvim premeštanjima zemlje EU pomažu jedna drugoj da ublaže pritisak na lokalne sisteme prijema i azila zemalja koje upravljaju spoljnim granicama EU, navodi EK.