21. april 2024 17:21

Marko Đurić: Formiran štab koji se 24 sata bavi situacijom u vezi sa rezolucijom o Srebrenici u UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić: Formiran štab koji se 24 sata bavi situacijom u vezi sa rezolucijom o Srebrenici u UN

Foto: Tanjug/video

NJUJORK -  Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas u Njujorku da je u misiji Srbije formiran štab koji se neprekidno, 24 sata bavi situacijom u vezi sa pokušajem usvajanja rezolucije o Srebrenici u UN koja, kako je rekao, izaziva mnogo razloga za zabrinutost i razočaranje.

On je novinarima rekao da takvi pokušaji izazivaju razočaranje zbog načina na koji se govori o "ovako osetljivoj temi".

"Ovo je jedna tema koja ne treba da bude politizovana, tema koja pre svega treba da se bavi pijetetom prema žrtvama, a ne da izaziva nove podele. Ono što se ovde dešava je, i što je zapravo na delu, jeste pokušaj da se podnošenjem ovakve rezolucije i na ovaj način prodube podele unutar same Bosne i Hercegovine, unutar koje ne postoji konsenzus oko ovako osetljivog pitanja", naglasio je Đurić .

Dodao je da su, načinom na koji je rezolucija predložena, narušeni i Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine i unutrašnje uređenje koje, kako je naveo, jasno propisuje da je predsedništvo Bosne i Hercegovine jedino nadležno za vođenje spoljne politike.

Đurić: Tražimo da povuku rezoluciju o Srebrenici

Marko Đurić istakao je danas u Njujorku da Srbija traži da podnosioci i sponzori rezolucije o Srebrenici povuku taj predlog "u cilju pomirenja u regionu i kako ta osetljiva tema ne bi bila politizovana".

On je novinarima napomenuo da je interes predlagača Rezolucije više geopolitičke prirode. "Ta rezolucija može da produbi probleme u inače osetljivom regionu", rekao je Đurić i dodao da je ovo par ekselans regionalno pitanje.

Kaže da nije bilo nikakvih konsultacija o nacrtu rezolucije, a da je indikativno to što se rezolucija ne donosi na godišnjicu zločina već između 28. i 29. godišnjice.

"Kada je usvojena Rezolucija o genocidu u Ruandi, o njoj se najpre razgovaralo u Afričkoj uniji, a konsultacije su vođene i kada je u Ujedinjenim nacijama usvojena opšta Rezolucija o genocidu, čiji kosponzor su bile i Srbija i Bosna i Hercegovina. Kada postoji dijalog, onda može da se postigne rešenje", istakao Đurić.

On poručuje da je cilj ovakve rezolucije da se jednoj strani "udari strahovita politička etiketa".

Podsetio je da je Srbija jasno osudila zločin u Srebrenici, da su dva predsednika Srbije odala poštu stradalima u Srebrenici, a da su predsednika Aleksandra Vučića, tada premijera, napali ekstremisti u Potočarima. Podsetio je da je u Skupštini Srbije usvojena i Deklaracija o zločinu u Srebrenici.

"Ovo je osetljiva tema, važno je da se ne delimo i da ne otvaramo stare rane," ističe Đurić.

Kaže da će sa predsednikom Vučićem u Njujorku imati desetine sastanaka sa evropskim i svetskim liderima na kojima će probati da pridobije podršku kako ta rezolucija ne bi dobila potrebnu većinu.

"Sasvim je jasno da neće biti konsenzusa oko ove teme", kaže ambasador Srbije u SAD i dodaje da je cilj srpske delegacije da većina zemalja ne stane iza ove rezolucije.

On ističe da borba za to neće biti jednostavna, ali da se intenzivno radi na tome da se razjasni pozadina ove teme. Naveo je da će se glas Srbije "veoma daleko čuti", iako smo, dodaje, brojčano mali i u nezavidnoj geopolitičkoj situaciji.

"Građani treba da znaju da smo odlučili da ne pognemo glavu, da ne prihvatimo svojevrsnog političkog toplog zeca u međunarodnoj areni. I da pokazujemo istovremeno i da poštujemo žrtve, ali i da imamo i kičmu i dostojanstvo i da smo posvećeni regionalnom miru", istakao je Đurić.

Đurić se nalazi u Njujorku gde će sutra sa predsednikom Aleksandrom Vučićem učestvovati na redovnoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji, a najavio je da će posle uslediti brojni sastanci na kojima će razgovarati o Rezoluciji o Srebrenici.