30. mart 2023 09:33

Nova studija otkriva: Manjak sna može da doprinese stvaranju "pivskog" stomaka

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nova studija otkriva: Manjak sna može da doprinese stvaranju "pivskog" stomaka

Foto: Shutterstock.com/Monkey Business Images, ilustracija

NJUJORK - Nova studija, objavljena u žurnalu "Slip medisin", pokazala je da manje od osam časova noćnog sna može da doprinese da osoba ima "pivski" stomak, preneo je "Njujork post".

Studija je otkrivala vezu između nedostatka sna i sala na stomaku, opasnog sala koji se okuplja oko vitalnih organa i povezano je sa metaboličkim bolestima i rezistencijom na insulin.

Dodaje se da je potrebno spavati sedam ili osam sati noću, a istraživanje pokazuje da manjak sna od samo sat vremena može da doprinese povećanju sala oko 12 grama visceralne masnoće, a san od osam sati reguliše to.

"Dužina sna je povezana sa nakupljanjem visceralne masnoće tokom odraslog doba, i čini se da nema benefita ako se spava više od osam sati", naveo je međunarodni tim naučnika koji je radio na studiji, ali su istovremeno dodali i da su potrebne dodatne studije da potvrde njihove tvrdnje.

U poslednjem istraživanju učestvovalo je 5.100 odraslih osoba, starih između 18 i 59 godina, koji su bili deo istraživanja Američke zdravstvene službe i i Ankete o ispitivanju ishrane.