31. januar 2023 12:09

Transparentnost Srbija: Pogoršalo se stanje percepcije korupcije u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Transparentnost Srbija: Pogoršalo se stanje percepcije korupcije u Srbiji

Foto: Shutterstock.com/Atstock Productions, ilustracija

BEOGRAD - Prema najnovijim podacima Srbija na globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi, sa 96. na 101. poziciju, rečeno je na konferenciji za novinare u Transparentnosti Srbija (TS).

 

Međunarodna organizacija Transparency International prati i objavljuje rezultate istraživanja u 180 zemalja, Srbija se ove godine na toj listi nalazi na 101. poziciji, gde je pala sa 96. u odnosu na prethodnu godinu.

To što se plasman sa 101. na 96. poziciju tumači kao pad, rezultat je činjenice da za razliku od prvog merila, ovde plasman na većem mestu znači da je korupcija izraženija nego u zemljama koje su na nižem mestu.

Medenica je navela da je ovogodišnji skor Srbije najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja.

 

"Indeks Srbije je za sedam poena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom", rekla je Medenica i dodala da kada je reč o regionu situacija je najbolja u Sloveniji gde je indeks lane bio 56, zatim u Hrvatskoj sa indeksom 50.

Istakla je da je prema ovom merenju korupcija najmanje izražena u Danskoj, Finskoj, Novom Zelandu i Norveškoj a najraširenija u Somaliji, Južnom Sudanu i Siriji.

Gledano po evropskim regionima, indeks Evropske unije u proseku je iznosio 64, Zapadne Evrope 66 a Istočne i Centralne Evrope 35.

Navodeći moguće razloge zbog kojih se pogoršala percepcija korupcije u Srbiji programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić je rekao da kada se govori o značaju koji se pridaje korupciji ona je slovila kao jedan od prioriteta a sada to nije ni deklarativno i da više od četiri godine nemamo ni strategiju za borbu protiv korupcije.

Dodao je da je sada u toku reforma pravosuđa, da će ona sigurno trajati još godinu dve ali da je opravdano razmišljanje i očekivanje da bi ona s obzirom na rešenja koja sadrži mogla da popravi stanje kada je reč o korupciji.

Kao problematično je naveo i, kako je rekao, otvoreno nipodaštavanje pravila za borbu protiv korupcije.