26. januar 2024 13:29

NLB Komercijalna banka donirala domaći patent: "Tečno drveće" u Beogradu i Užicu

Izvor: TANJUG

podeli vest

NLB Komercijalna banka donirala domaći patent: "Tečno drveće" u Beogradu i Užicu

Foto: shutterstock.com/BalkansCat, ilustracija

BEOGRAD - NLB Komercijalna banka donirala je inovativni domaći patent "Liquid tri tečno drveće" Gradu Užicu i beogradskoj opštini Stari Grad u vrednosti od šest miliona evra, koji predstavlja potpuno novo rešenje za prečišćavanje vazduha.

Predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke Vlastimir Vuković rekao je da oni uspeh mere dvojako, ne samo izvanrednim poslovnim rezultatima, već i pozitivnim promenama koje iniciraju u društvu.

"U prethodnom periodu intenzivno smo radili na ostvarenju ciljeva održivog poslovanja i za kratko vreme uspeli da obezbedimo snabdevanje električnom energijom isključivo iz obnovljivih izvora, kao i da u potpunosti digitalizujemo brojne procese. Uz dodatnu investiciju naše matične NLB Grupe, uspešno smo okončali složen proces kompletne rekonstrukcije naše centralne poslovne zgrade, koja je sada transformisana u pametan, održiv i potpuno zeleni objekat", kazao je Vuković.

Kako je saopšteno, na ovaj način se nastavlja snažna podrška razvoju zelene agende kroz plasman održivih proizvoda građanima i privredi, ali i društveno odgovorne akcije, poput ove donacije.

Vuković je napomenuo i da su zaposleni NLB Komercijalne banke, na osnovu različitih kriterijuma poput zagađenosti, industrijske aktivnosti, intenziteta saobraćaja, daljinskog grejanja, ali i odsustva uslova za pošumljavanje, odabrali Užice i Stari grad, kao lokacije na kojima će biti postavljeno tečno drveće.

Predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović rekao je da je zadovoljan što je NLB Komercijalna banka prepoznala značaj ulaganja u inovativna rešenja ozelenjavanja javnih površina.

"Pozivamo i druge privredne subjekte da iniciraju saradnju sa lokalnim samoupravama, uz podsećanje da samo udruženi javni, privatni i nevladin sektor mogu doneti boljitak celokupnoj zajednici", istakao je Marjanović.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević rekla je da Užice kontinuirano radi na poboljšanju kvaliteta života i zdravlja sugrađana.

"Prva smo lokalna samouprava koja sufinansira mere energetske efikasnosti individualnih objekata. Prepoznati smo i kao grad koji osmišljavanjem inovativnih rešenja uspeva da poboljša kvalitet vazduha u urbanoj zoni, a sve je merljivo kroz redovne monitoringe", kazala je Raković Radivojević.

Tečno drveće, izum tima domaćih naučnika, nagrađeno je kao jedno od najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

U pitanju je akvarijum, ispunjen sa šest stotina litara vode i algama, koje prečišćavaju vazduh i proizvode kiseonik.

Ujedno, ovaj sistem je multifunkcionalan - napravljen je kao klupa, punjač za mobilne telefone i noćno svetlo, a ima i solarnu ploču, što omogućava da za svoj rad koristi obnovljiv izvor energije.

Prvi urbani foto-bioreaktor postavljen 2021. godine ispred zgrade Opštine Stari grad u Beogradu, pobudio je veliko interesovanje domaće i strane javnosti, ali i svetskih medija.

Donacija tečnog drveća deo je šire regionalne inicijative, u okviru koje su sve banke-članice NLB Grupe podržale različita udruženja, humanitarne organizacije i ugrožene grupe u ukupnom iznosu od gotovo 59 miliona dinara.