1. februar 2024 18:27

Jelena Begović: Jaki poljoprivredni instituti veoma bitni za Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Jaki poljoprivredni instituti veoma bitni za Srbiju

Foto: Tanjug video

PANČEVO - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas, prilikom posete Istraživačko-razvojnom institutu Tamiš u Pančevu, da su naučni instituti koji se bave poljoprivredom veoma bitni za Srbiju.

Kako je ocenila, poljoprivreda predstavlja stratešku oblast razvoja svake zemlje, pa i Srbije, a "svi smo svesni da bez nauke i dodatnog znanja, nećemo moći ni da razvijamo poljoprivredu".

"Zato su nam jako bitni instituti koji se bave poljoprivredom i koji nauku primenjuju u svakodnevnici. Klimatske promene, različiti geopolitički događaji, svi oni utiču na poljoprivredu, a ono što je sigurno jeste da nam svima hrana treba svaki dan. Ta hrana treba da bude sigurna, kvalitetna, raznovrsna i treba da je bude za sve", rekla je Begović.

Kako je navela, iako to zvuči lako, u pitanju je veliki izazov za svaku zemlju i zato su bitni jaki naučni instituti koji su posvećeni razvoju poljoprivrede.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Svetlana Roljević Nikolić istakla je da je današnjom posetom ministarstvo nauke pružilo snažnu podršku i poruku istraživačima, naročito mladima, da država vodi računa o razvoju instituta na području cele naše države.

"Institut Tamiš već decenijama doprinosi uvođenju novih znanja i inovacija u sektor poljoprivrede i mi ćemo tu tradiciju nastaviti da negujemo. U skladu sa sugestijama našeg ministarstva jačaćemo inovativnu snagu instituta i to pre svega kroz ulaganje u istraživačku opremu i naše ljudske kapacitete, a sve sa ciljem čvršće saradnje sa privredom i stvaranja okruženja koje je povoljno i poželjno za rad mladih istraživača i za efikasniju primenu naučnih rezultata u privredi", rekla je Roljević Nikolić.

Institut Tamiš osnovan je 1956. godine, a bavi se istraživanjem i razvojem herbologije, fitopatologije, entomologije, nematologije, ekologije i zaštite životne sredine.

U okviru Instituta postoji i laboratorija, koja se bavi agrohemijskom i fizičkom analizom zemljišta, ispitivanjem prisustva nematoda u zemljištu, ispitivanjem kvaliteta semena i sadnog materijala i kontrolom kvaliteta žita, proizvoda od žita i hrane za životinje.