18. februar 2024 10:00

FInansijski direktori velikih kompanija: Zadovoljni radnici donose profit

Izvor: TANJUG

podeli vest

FInansijski direktori velikih kompanija: Zadovoljni radnici donose profit

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Finansijski direktori velikih kompanija u Srbiji smatraju da ne postoji tačan odgovor na pitanje da li bi četvorodnevna radna nedelja dovela do povećanja produktivnosti i efikasnosti radnika, jer to dosta zavisi od vrste posla kojom se kompanija bavi.

Oni su rekli za Tanjug da su istraživanja i podaci pokazali da zadovoljni radnici zaista donose veći profit firmama.

 

Finansijski direktor Nelt grupe Marko Cilić je ukazao da zaposleni žele fleksibilnost u svom radnom okruženju i dodao da se način rada mora prilagođavati novom vremenu.

"Načini rada treba da se prilagođavaju novom svetu. Kompanije nisu iste danas kao što su bile pre 10 godina, neće biti ni za 10 godina iste, to je evolucija koja kontinuirano traje", napomenuo je Cilić.

Na pitanje novinara da li je rad od kuće uticao na finansijsku dobit u kompanijama, Cilić je rekao da su se kompanije i radnici još tokom pandemije Kovid 19 prilagodile novom načinu rada.

"Sada je taj rad od kuće postao neka nova normala, imamo jedan hibridni sistem, koji zavisi od kompanije i države, ali većina je prihvatila da može nekoliko dana nedeljno da se radi od kuće i to je nova normala", naglasio je Cilić.

Generalni i finansijski direktor MaxBeta Savo Bakmaz je naveo da njegova kompanija razmatra da li da uvede model skraćenog radnog vremena.

 

"U ovom momentu ne mogu da preciziram da li će to biti ceo dan ili skraćenje jednog radnog dana, svakako želimo da naši zaposleni imaju dobrobit. Želimo da naši zaposleni budu srećni i zadovoljni", istakao je Bakmaz.

Sa aspekta finansija, dodaje Bakmaz, skraćivanje radnog vremena ne bi mnogo uticalo na poslovne rezultate.

"Jer poboljšanjem produktivnosti u vremenu koje radnici provode srećni i zadovoljni na poslu, možemo da postignemo odlične rezultate bez smanjenja efikasnosti", rekao je on.

Bakmaz je objasnio da primena modela skraćenog radnog vremena, ipak, zavisi od kompanije do kompanije.

"Ne postoji univerzalno pravilo i mi, kao poslodavac koji vodi računa o svojim zaposlenima, želimo i razmatramo da uradimo nešto u tom pravcu", zaključio je Bakmaz.

Četvorodnevno radno vreme u Srbiji uvele su pojedine firme kao pilot projekat, koji je kasnije i zaživeo.

Na primer, u Nemačkoj je od 1. februara uvedena eksperimentalna četverodnevna radna nedelja za 45 firmi u trajanju od šest meseci, tokom kojih će se meriti produktivnost radnika, a zaposleni će primati dosadašnje plate bez obzira na smanjeno radno vreme.

Eksperiment četvorodnevnog radnog vremena sproveden je u Velikoj Britaniji, Škotskoj, Španiji, Belgiji, Švedskoj, a zemlja koja je predvodnik ove inicijative je Island, koji je između 2015. i 2019. godine sproveo najveći pilot program na svetu po pitanju skraćenog radnog vremena.

Takođe, organizacija "4 Day Week Global" (4DWG) od 2019. organizuje pilot-programe u Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, Irskoj, Australiji i Sjedinjenim Američkim Državama, u kojima je učestovalo puno preduzeća.