7. mart 2024 14:07

Begović: Siva knjiga NALED-a fantastičan mehanizam za unapređenje države

Izvor: TANJUG

podeli vest

Begović: Siva knjiga NALED-a fantastičan mehanizam za unapređenje države

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je danas da je Siva knjiga NALED-a fantastičan mehanizam da se unapredi rad države i državnog aparata, a kao krajnji efekat toga je mnogo bolji, jednostavniji i moderniji život naših građana.

Na predstavljanju 16. izdanja Sive knjige NALED-a u Palati Srbija, Begović je konstatovala da u 100 preporuka Sive knjige ne postoji preporuka vezana neposredno za nauku, jer postoji Siva knjiga Inovacija koja se direktno bavi izazovima i ciljevima za unapređenje rada inovativnog ekosistema, koji je apsolutno u direktnoj vezi sa naukom.

"Od prioriteta koji se trenutno nalaze u Sivoj knjizi, jedan je indirektno vezan za naše Ministarstvo, odnosno uspostavljanje jedinstvene digitalne e-kartice, gđe, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom informisanja i telekomunikacija, i Ministarstvo nauke, zajedno sa Kabinetom predsednika, učestvuje u integraciji podataka naših zdravstvenih građana. To će nam doneti veliku korist, a to su genetske informacije koje se generišu u naučnoistraživačkim organizacijama i koje treba da otvorimo za istraživanja, ali i da se otvori za razvoj inovacija, za razvoj privrede Srbije", poručila je Begović.

Kako smatra, ta je velika korist, kada je dobro strukturisana, kada bude dostupna naučnoj zajednici i indirektno privatnim kompanijama, predstavljaće jedan od velikih mehanizama za dalji razvoj privrede Srbije.

S druge strane, navodi ministarka, otvara vrata pravoj personalizovanoj, preciznoj medicini, koja će neverovatno poboljšati živote naših građana, poboljšati zdravstvene usluge i na kraju poboljšati kvalitet i produžiti život građana Srbije.

Što se tiče Sive knjige inovacija, koja je direktno povezana sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i inovacije, Begović je rekla da je ona imala šest preporuka, od kojih su prošle godine tri u potpunosti ispunjene, dve delimično i jedna preporuka je u proceduri.

"Očekujemo nove preporuke, naučna zajednica je uvek spremna da uči kako bi mogla da unapredi svoj sistem. Jedna od preporuka koja je ispunjena jeste propisna registracija subjekata Nacionalnog inovacionog sistema, koji je odredio šta su startapovi i spin-offsi kako bi se omogućilo da taj fantastični mehanizam za razvoj naše privrede može da unapredi svoj rad, da se nađe u drugim zakonima i propisima", navela je Begović.

Dodala je da je prošlog decembra pokrenut registar u vidu e-portala koji vodi Fond za inovacionu delatnost.

"U okviru tog registra ne postoje samo startap kompanije, postoje svi subjekti inovacione delatnosti, naučni i tehnološki parkovi, razne druge organizacije koje podržavaju startap, već i investitori, odnosno finansijski mehanizmi od poslovnih anđela do kapitala, visokog kapitala, odnosno kapitala koji je preduzetnički. priroda. A to je zapravo osnova za podršku svim subjektima inovacione delatnosti", istakla je ministarka.

Dodala je da Srbija ima više od 600 startap kompanija, četiri naučno-tehnološka parka, ali da se i dalje radi.

"Počeli smo sa proširenjem naučno-tehnološkog parka u Nišu, na korak do novog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu. U Kragujevcu, pod rukovodstvom Ministarstva informisanja, novi inovacioni okrug raste, koji će imati i naučno-tehnološki park i koji će okupiti sjajan tim mladih ljudi, od studenata do startapa, okupljenih oko digitalnih tehnologija", navela je Begović.

Dodala je da je otvoreno novih 14 inkubatora na naučnoistraživačkim organizacijama kao podrška inovativnim aktivnostima.

"Povezali smo i sve regionalne inovativne start-ap centre sa naučnim i tehnološkim parkovima, jer želimo da izgradimo čvrstu formalnu vezu i mrežu između svih subjekata naučnog istraživanja i inovacija, kako bismo pokazali da nauka ima moć da ima pozitivnu uticaj na ekonomiju naše zemlje", navela je Begović.

Istakla je da je jedan od prioriteta, pored biotehnologije, veštačka inteligencija.

Kada je u pitanju unapređenje inovacionog ekosistema, ministarka je navela projekat SAGE, kojim upravlja Svetska banka, a finansiraju Svetska banka i Evropska unija, koji intenzivno radi na transformaciji naših istraživačkih organizacija.

"Tih 18 organizacija trenutno obavljaju vredan posao. Oni se menjaju kako bi mogli mnogo efikasnije da funkcionišu u savremenom i veoma brzom svetu tehnološkog razvoja, kako bi mogli da steknu nove veštine za upravljanje, nove veštine za razvoj i time povuku ceo naš naučni ekosistem ka savremenim, modernim naučnim institutima", zaključila je Begović.