28. mart 2024 09:52

Mali: Finansije su nam stabilne, inflacija pada - u maju biće 3,0 plus-minus 1,5 odsto

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Finansije su nam stabilne, inflacija pada - u maju biće 3,0 plus-minus 1,5 odsto

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Inflacija u Srbiji pada i u maju će se vratiti u ciljani okvir od 3,0 plus minus 1,5 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i ponovio da je sa MMF-om dogovorena promena obračuna cene gasa za privredu od 1. maja.

Time se, kaže, želi pomoći privredi, da plate budu veće i da se otvaraju nova radna mesta.

Mali je rekao gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a da je na razgovorima sa MMF-om bilo reči i o mogućem povećanju penzija.

"Penzije smo u poslednje dve godine povećali za 56 odsto, a videćemo u avgustu ili septembru kako stojimo i da li deo novca koji ćemo imati možemo da damo građanima", rekao je on.

Naglasio je da je stanje javnih finansija u Srbiji stabilno, da na državnom računu imamo oko 453 milijarde dinara i da država sve obaveze ispunjava na vreme.

Naveo je da je delegacija Međunarodnog monetarnog fonda sve aspekte srpske ekonomske politike ocenila kao dobre i veoma uspešne i pohvalila otpornost srpske privrede.

"Najvažnija finansijska institucija na svetu, potvrdila je da nam je svaki makroekonomski pokazatelj dobar", istakao je on.

Naglasio je da je Srbija prošle godine zabeležila rast od 2,5 odsto, dok je bruto domaći proizvod premašio 69 milijardi evra. 

Ponovio je da je stopa nezaposlenosti u zemlji 9,1 odsto i istakao da je prosečna januarska zarada dostigla sumu od 818 evra i da bi ona do kraja ove godine trebalo da iznosi 930 evra, a do 2027. godine 1.400 evra, dok bi te godine minimalna plata i prosečna penzija trebalo da budu 650 evra. 

Naglasio je da je izložba EXPO 2027. najveća razvojna šansa Srbije i da se očekuje da je poseti oko tri miliona posetilaca.

Mali je naveo da se ne odustaje ni od jedne investicije i da se trenutno gradi devet auto-puteva i brzih saobraćajnica, što su prema njegovim rečima novi izvori rasta, budući da posle puteva dolaze nove fabrike.

"Do 2027. godine bruto domaći proizvod će dostići 100 milijardi evra i Srbija će tada biti mnogo drugačija nego ona iz 2012, kada je BDP bio 33 milijarde", zaključio je Mali.