23. maj 2024 15:22

Na konferenciji o primeni veštačke inteligencije u Kragujevcu eksperti iz celog sveta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Na konferenciji o primeni veštačke inteligencije u Kragujevcu eksperti iz celog sveta

Foto: Shutterstock.com/TierneyMJ, ilustracija

KRAGUJEVAC - Grad Kragujevac je od 2018. godine dosta uložio u digitalizaciju svih servisa, kako lokalne administracije i servisa za građane tako i digitalizacije preduzeća čiji je grad osnivač, rekao je danas na otvaranju Međunarodne konferencije o primeni veštačke inteligencije zamenik gradonačelnika Kragujevca Dejan Ružić, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

On je kao primer naveo projekat “LoRaVAN” koji se trenutno sprovodi i u okviru koga je planirano senzorsko upravljanje otpadom, javnom rasvetom kao i praćenje stepena zagađenosti vazduha, rana detekcija upozorenja na poplave i istakao da je dugoročni cilj da se Kragujevac učini „pametnim gradom“.

Domaćin konferencije koja je okupila vodeće naučnike, istraživače i eksperte iz zemlje i inostranstva je Univerzitet u Kragujevcu.

Rektor ovog univerziteta Nenad Filipović istakao je da će konferencija pružiti priliku učesnicima da čuju više od 120 izlagača kao i osam predavača po pozivu i naglasio da je reč o vrhunskim stručnjacima u ovoj oblasti koji dolaze iz celog sveta, a najviše ih je iz Amerike.

Posebni savetnik ministra prosvete Srbije Janko Samardžić je istakao da su u Srbiji razvijeni posebni studijski programi posvećeni razvoju veštačke inteligencije, od kojih je jedan od najpoznatijih Master 4.0 koji se sprovodi u saradnji sa više fakulteta i kompanija koje posluju u oblasti softverskog inženjeringa.

"Ovo je sjajna prilika da vidimo do kog nivoa smo stigli kada je u pitanju primena veštačke inteligencije i to ne samo kada je sektor edukacije u pitanju već sve oblasti poput nauke, medicine i tehnike", rekao je on.

Jedan od učesnika konferencije profesor Borko Furt sa Florida Atlantik Univerziteta je ukazao da će njegovo predavanje biti koncipirano kao predlog šta bi ljudi u Srbiji mogli da urade u oblasti veštačke inteligencije.

"Jedan od najvećih svetskih proizvođača grafičkih čipova 'Nvidia' proizvodi čipove za veštačku inteligenciju koji se stavljaju u kompjutere. To je jedna od šansi za naše mlade naučnike, da koriste te kompijutere i da naprave softverske programe za to i danas ću o tome govoriti na konferenciji", rekao je Furt.