26. mart 2024 13:17

CEFTA: Pozabaviti se problemom geoblokiranja na internetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

CEFTA: Pozabaviti se problemom geoblokiranja na internetu

Foto: CEFTA

BEOGRAD - Geoblokiranje ili ograničen pristup internet sadržaju je problem s kojim su se makar jednom suočili građani CEFTA regiona, a iz te organizacije poručuju da se tim pitanjem treba ozbiljno pozabaviti.

Geoblokiranje predstavlja ograničavanje pristupa internet sadržaju, uslugama ili proizvodima zavisno od geografske lokacije na kojoj se korisnici nalaze, odnosno njihove IP adrese, mesta u kom žive ili mesta na kome posluju, navodi se u saopštenju.

CEFTA poručuje da se pojedine barijere mogu rešiti primenom zajedničkih pravila o geoblokiranju, dok će se druge naći na agendi ostalih inicijativa čiji je cilj unapređenje elektronske trgovine unutar CEFTA-e i to po uzoru na Evropsku uniju.

Problem se manifestuje na različite načine poput nemogućnosti pristupa određenim sajtovima, nedostupnosti željenih proizvoda i usluga ili lošijih uslova kupovine u odnosu na druga tržišta.

Rezultati CEFTA pokazuju da su prepreke u onlajn trgovinama najviše zastupljene u Moldaviji (87,5 odsto), Srbiji (86,4 odsto), Severnoj Makedoniji (69,0 odsto) i Bosni i Hercegovini (68,8 odsto), dok su najmanje zastupljene na području Albanije (61,9 odsto) i Crne Gore (60,9 odsto).

Centralnoevropski ugovor o slobodnoj trgovini (CEFTA) predvideo je Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište 2021-2024 slobodno kretanje robe i usluga u okviru CEFTA i uklanjanje problema geoblokiranja.

Takođe Odluka Zajedničkog Odbora će omogućiti da se pravila Evropske unije primenjuju unutar CEFTA-e, dok će Novi plan rasta za Zapadni Balkan omogućiti i njihovu primenu sa Evropskom unijom.

Kroz ova, ali i brojna druga dokumenta i aktivnosti, teži se olakšanom pristupu robi i uslugama, olakšanim platnim transakcijama, jednostavnom pristupu stranicama e-trgovine čime će CEFTA pravilima biti onemogućena diskriminacija kupaca, dodaje se u saopštenju.

Trgovci neće moći kupcima da blokiraju pristup internet trgovini bez obzira sa kog CEFTA tržišta dolaze, a isto tako neće moći da im nametnu različite uslove plaćanja zbog mesta njihovog stanovanja ili poslovanja.

Geoblokiranje je opravdano u slučaju zaštite autorskih prava ili dela u nematerijalnom obliku (striming muzike i elektronskih knjiga), kao i u slučaju audio-vizuelne, finansijske, zdravstvene i socijalne usluge, napominju iz CEFTA.

Takođe, geoblokiranje je opravdano i u slučaju suzbijanja nelegalnih radnji i sadržaja na internetu.