31. januar 2023 21:57

Izložba fotografija Zorana Jovanovića otvorena večeras u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba fotografija Zorana Jovanovića otvorena večeras u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Izložba fotografija "Trag u vremenu - Moć prošlog trenutka" Zorana Jovanovića Mačka otvorena je večeras u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu, u prisustvu brojnih kolega, poštovalaca i poznanika.

"U životu sam imao mnogo pomoći za izradu ovih fotografija neznanih ljudi. Njima hvala, kao i kolegama. Vidim ih toliko da mi je srce puno", rekao je Jovanović na otvaranju izložbe koja traje do 12. februara.

 

Izložene su 412 fotografije na kojima je fotoreporter Novosti Jovanović beležio brojne političke, društvene i umetničke događaje od 1990. do 2022. godine.

Jovanovićeve fotografije dokumentuju, između ostalog, izbegličke kolone iz "Oluje" 1995. godine, demonstracije u Beogradu 1996. i NATO agresiju 1999. poput čuvene "Milosrdni anđeo - Kosač".

U obraćanju prisutnima, Jovanović je podsetio da je fotografije sa prethodnih izložbi poklanjao, a da je ovaj put odlučio da bude humanitarnog karaktera i da prodaja bude poverena humanitarnoj organizaciji Solidarnost za Kosovo.

Osnivač Solidarnosti za Kosovo i direktor vladine Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon je u svom obraćanju istakao da ono što je Jovanović slikao "ostavlja veliki utisak".

"Videli smo najgore trenutke iz prošlosti, videli smo žrtve koje vremenom postanu statistika. Ko se seća proteranih sa Kosova i Metohije? Ali kad vidite fotografiju jedne žrtve vidite da je više od statistike", naglasio je Gujon.

Prema njegovim rečima, slika deteta tokom pogroma nad Srbima 2004. godine, koju je snimio jedan njegov prijatelj, nagnala ga je da sa bratom pokrene humanitarnu organizaciju i dođe u Srbiju.

"Vi ste pokretači društva na svoj način", poručio je Gujon Jovanoviću i brojnim prisutnim fotoreporterima.

Otvaranje su uveličali Jovanovićevi sinovi - stihove Alekse Šantića je kazivao glumac Luka Jovanović, a kratko se za klavirom predstavio Mateja Jovanović.

Zoran Jovanović je rekao Tanjugu da je njegova izložba omaž pioniru svih srpskih foto-reportera Vojinu M. Đorđeviću (1898-1985), koji je napisao priručnik "Fotoreportaža", o tome kako se pravi priča u fotografijama.

Dokumentujući krupne događaje, kakvi su raspad Jugoslavije, ratovi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu, ali i rok koncerte, Jovanović je zabeležio "segmente naših života".

Posebno je izdvojiio seriju fotografija sa mitinga 1996. "kad su se Srbi sukobili sa Srbima", bogomolje koje je obnovio mitropolit Amfilohije u Crnoj Gori i sa koncerta Rolingstonsa.

Jovanović je naglasio da je na izložbi pokazao "sve što je bilo interesantno i izlazilo u Novostima".

"Fotografija je prošlost. Njen zadatak je da sačuva objektivnost i stvarnost. Da ne iskrivi, da novim generacijama prikaže kako je zaista bilo, a ono što je napisano ispod njih ne mora da znači da je tačno. One jesu tačne", naveo je Jovanović.

Izložbu su podržali Novosti, Muzej grada Beograda, Gradski sekretarijat za kulturu i drugi.