2. oktobar 2023 12:24

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena za doprinos razvoju mRNA vakcine protiv kovida-19

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nobelova nagrada za medicinu dodeljena za doprinos razvoju mRNA vakcine protiv kovida-19

Foto: TT News Agency via AP/Jessica Gow

STOKHOLM - Nobelova nagrada za medicinu ove godine dodeljena je Karalin Karako i Druu Vajsmanu, zbog otkrića koja su omogućila razvoj efikasne mRNA (iRNK) vakcine protiv virusa kovid-19, saopštio je danas Nobelov komitet.

''Kroz svoja revolucionarna otkrića, koja su fundamentalno promenila naše razumevanje o tome kako mRNA deluje u interakciji sa našim imunološkim sistemom, laureati su doprineli neviđenoj stopi razvoja vakcine tokom jedne od najvećih pretnji ljudskom zdravlju u moderno doba'', saopšteno je iz Komiteta.

Sekretar Nobelovog komiteta Tomas Perlman je rekao da pomenuti naučnici bili  ''preplavljeni emocijama'' na vest o tome da su dobili nagradu.

Katalina Karako rođena je u Mađarskoj 1959. godine. Studiju o modifikaciji nukleobaza RNK sprovela je na univerzitetu u Pensilvaniji. Trenutno je profesorka na Univerzitetu u Segedinu, kao i na onom u Pensilvaniji.

Dru Vajsman rođen je u Leksingtonu u Pensilvaniji a zajedno sa Katalin Karako sproveo je istraživanje o modifikacijama nukleobaza. Trenutno je zaposlen na univerzitetu u Penslivaniji kao predavač.

Nagrade nose novčanu nagradu od milion dolara, novac za nagradu dolazi iz zaveštanja tvorca nagrade, švedskog pronalazača Alfreda Nobela, koji je umro 1896, prenosi AP.

Laureati su pozvani da nagrade prime na svečanosti 10. decembra, na godišnjicu Nobelove smrti.

Prestižna Nobelova nagrada za mir dodeljuje se u Oslu, po njegovoj želji, dok se ostale nagrade dodeljuju u Stokholmu.