19. oktobar 2023 16:07

Pozorišni festival Desire održava se u Subotici od 17. do 26. novembra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pozorišni festival Desire održava se u Subotici od 17. do 26. novembra

Foto: Shutterstock.com/Predrag Lukic, ilustracija

SUBOTICA  – Međunarodni pozorišni festival "Desire Central Station" biće održan od 17. do 26. novembra u Subotici, pod sloganom "Hit Me Baby Final Time", najavio je danas njegov osnivač, reditelj Andraš Urban.

Direktor pozorišta “Koštolanji Deže” Urban je na konferenciji za novinare rekao da će se nafestivalu igrati komadi novije produkcije iz celog regiona, a na otvaranju 17. novembra će biti premijera njegove rediteljske predstave "Poetika ćutnje".

Kako je najavljeno, na otvaranju festivala će biti izvedena i predstava "Vojcek" Georga Bihnera u režiji Atile Vidnjanskog Mlađeg u produkciji Nacionalnog pozorišta Budimpešta iz Madjarske.

Posetioci festivala imaće priliku da pogledaju predstave "Totovi" Sarajevskog ratnog teatra prema tekstu Ištvana Erkenja i "Ko igra Sonju Savić?" Vedrane Božinović, u koprodukciji Gradskog pozorišta Čačak i Bitef teatra, kao posveta čuvenoj glumici.

Govoreći o sloganu "Hit Me Baby Final Time", prema hitu američke pop pevačice Britni Spirs "Hit Me Baby One More Time", Urban je istakao da je to "pomalo buntovnički stav prema svemu onome što se dešava danas u svetu u kome živimo".

Prema njegovim rečima, slogan se može prevesti kao "Udari me zadnji put" ili "Hajde dokrajči me", što ukazuje i na ranije stanje samog festivala "Desire Central Station" i pozorišta "Kostolanji Deže".

Džez koncert "Jazzire" Januša Vroblevskog kvarteta (JWQ) iz Češke republike će biti takodje na repertoaru "Desire" festivala.

Na programu je i "Marlen Ditrih: pet tačaka optužnice" Narodnog pozorišta Sarajevo, u režiji Harisa Pašovića, "Mandić cirkus" koprodukcije SNG Drame iz Ljubljane / Via Negativa, u režiji Bojana Jablanoveca, koji potpisuje i tekst drame sa Markom Mandićem.

Drama "Kiseonik" ruskog pisca Ivana Viripajeva i reditelja Tibora Palfija, gostovaće iz pozorišta "Aron Tamaši" i Sveti Đorđe iz Rumunije, kao i "Koegzist" u koreografiji Adrijena Hoda, u koprodukciji Pozorišta Bremen (Nemačka) i "Unusual Symptoms".

Selekcija uključuje i novu produkciju Beogradskog dramskog pozorišta, u okviru njegovog programa "Novi glasovi", predstavu "Tiho, tiše" po drami Milice Radojčić, u režiji Ane Janković.

Na programu festivala je i slovenačka predstava "Škofjeloški pasijon" (2021) iz Prešernovog pozorišta Kranj/Gradskog pozorišta Ptuj, prema tekstu tandema Lovrenc Marušič i Otac Romuald, u režiji Jerneja Lorencia.

Biće i filmska projekcija ostvarenja "Vitić pleše" u režiji Borisa Bakala, Akademije Desire, u bioskopu "Aleksandar Lifka" u Subotici.

Kamerna opera Narodnog pozorišta "Deca" prema istoimenom romanu - poemi (2021) dramaturškinje Milene Marković, takodje će se igrati na festivalu "Desire" na zatvaranju 23. novembra. Za to delo autorka je osvojila NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

U okviru dodatnog programa "Desire After Day" 26. novembra biće odigrana predstava "Heroj 4.0. - Business as Usual" autora i izvođača Uroša Kaorina i Vita Vajsa, ispred slovenačke trupe "Moment" iz Maribora i Pozorišta Glej iz Ljubljane.

Prema rečima Urbana, pokrovitelj festivala je Grad Subotica sa 4,5 miliona dinara, a glavni donator je AD za upravljanje fondom Gabor Betlen iz Mađarske sa 16 miliona dinara.