19. decembar 2023 22:32

Ansambl Ukrajinskog klasičanog baleta izveo spektakl "Krcko Oraščić"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ansambl Ukrajinskog klasičanog baleta izveo spektakl "Krcko Oraščić"

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ansambl "Ukrajinskog klasičnog baleta" izveo je večeras baletski spektakl "Krcko Oraščić" u beogradskoj Mts Dvorani.

Publika je uživala u posebnom izvođenju klasičnog baleta, koji je sa muzikom Čajkovskog savršeno uklopio elemente moderne koreografije.

Koreografiju za zimsku bajku postavio jedan od najpoznatijih koreografa, baletski majstor i laureat mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja Valerij Petrovič Kovtun.

O posebnoj Kovtunovoj koreografiji, solisti "Ukrajinskog klasičnog baleta" su, korišćenjem unikatnih scenografskih i rediteljskih rešenja, imponzantnih dekoracija i kostima uz savremenu video projekciju i scenske efekte, dali moderan izgled.

Baletska trupa "Ukrajinskog klasičnog baleta" sa predstavom "Krcko Oraščić" nastupila je prvi put u Srbiji, a do sada ih je na brojnim nastupima u regionu videlo više od 25.000 ljudi.

Oni, zapravo, u svom umetničkom izražavanju čuvaju tradiciju klasičnog baleta, dok u svojim pokretima spremno prihvataju elemente moderne koreografije uz muziku Petra Iljiča Čajkovskog.

Publika je kroz priču devojčice Klare, koja pronalazi drvenog lutka, doživela svet potpuno različit od našeg.

Virtuoznost solista ove trupe je oduševila i najzahtevniju baletsku i plesnu publiku u Beogradu.

Solisti Ukrajinskog klasičnog baleta su istaknuti umetnici evropskih teatara i nosioci brojnih baletskih nagrada i priznanja.

U glavnim ulogama večeras u Mts dvorani našli su se solisti Larisa Hristal i Jago Gonzaga, koji iza sebe imaju briljantne karijere i brojne nagrade za svoja izvođenja širom sveta.