10. januar 2024 22:01

Solisti pariske "Opere" nastupili večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Solisti pariske "Opere" nastupili večeras na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Prvi solisti pariske "Opere" Eloiz Burdon i Žeremi – Lu Ker nastupili su večeras na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u baletu P. I. Čajkovskog "Krcko Oraščić", u koreografiji Konstantina Kostjukova prema Petipa, Ivanovu.

Ker je danas pre nastupa rekao Tanjugu da je uzbudljivo i izazovno plesati sa novim ansamblom, odnosno u drugačijoj koreografiji i postavci, a posebno im je drago što će nastupiti u "pozorištu koje je zaista predivno, kao dragulj u kutiji".

Prema njegovim rečima, u "Krcku Oraščiću" Petra Iljiča Čajkovskog glavni izazov za plesača je "da osete priču, Božić, Mašin san i ljubav dvoje likova".

"Muzika Čajkovskog je apsolutno neverovatna. Igra se već 200 godina, veoma je lepa", ocenio je Ker, koji je od 2011. godine u pariskoj "Operi“ ostvario niz velikih solističkih uloga klasičnog repertoara kao što su Princ Zigfrid i Grof Rotbart u "Labudovom jezeru“ ili Lenski i Knez Gremin u "Onjeginu“.

Tako je i bilo večeras u nacionalnom teatru u Beogradu.

Burdon je dobila angažman u pariskoj "Operi" sa svega 16. godina, putem konkursa, a ostvarila je niz značajnih uloga klasičnog repertoara poput Odete/Odilije u "Labudovom jezeru“, Aurore u "Uspavanoj lepotici" ili naslovne u "Karmen".

Balerina je inače ćerka francuskog glumca Alena Nurija koji je prisustvovao ovoj predstavi. Nuri je ostvario niz uloga kod nas u filmovima "Vrhovi Zelengore“ (1976), "Opasni trag“ (1984), "Lepota poroka“ (1988), i "Iskušavanje đavola“ (1991), kao iseriji "Bolji život“, a majka joj je rodom iz Beograda.

Gosti iz Francuske predstavili su se beogradskoj publici u glavnim ulogama Maše i Krcka Oraščića.

Na sceni Narodnog pozorišta našao se i ansambl Baleta i Orkestar nacionalnog teatra pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića.