2. april 2024 12:59

O Nil: Komad "Mornarsko plavo" je komentar na svet u kome živimo

Izvor: TANJUG

podeli vest

O Nil: Komad "Mornarsko plavo" je komentar na svet u kome živimo

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predstava "Mornarsko plavo", koja će biti izvedena 3. aprila u Ateljeu 212 u okviru Beogradskog festivala igre (Belgrade Dance Festival BDF), predstavlja komentar na svet u kome živimo, izjavio je danas igrač trupe Odi vorks (OD Works) iz Belfesta Rajan O Nil.

"Teatar je mesto gde možemo otvoreno razgovarati o društvu, 12 igrača su veoma otvoreni i iskreni na sceni. Individualno je iskustvo svakog od nas kako će doživeti predstavu, a ona je važan komentar o dešavanjima danas", rekao je O Nil na konferenciji za novinare.

Komad "Mornarsko plavo", u koreografiji autorke Une Doerti (Oona Doherty) u saradnji sa igračima, sadrži muziku Džejmija Iksiksa (Jamie xx) i Sergeja Rahmanjinova, a O Nil je priznao da "to nije jednostavna muzika za slušanje i igranje".

O Nil je rekao da je u prvom delu muzika teška i opresivna, dok je u drugom otvorenija i svetlija, a "taj kontrast čini predstavu ljudskom i privlačnom".

Prema njegovim rečima, Doerti je kao mala igrala balet, a našavši nadahnuće u jednoj partituri Rahmanjinova, želela je da stavi tela u baletski kalup i da postavi igrače kroz tu vrstu frustracije.

O NIl je dodao da drugi deo komada govori o destrukciji društva, treći o tome kako danas živimo i kakva nam je budućnost, a nad komadom se nadvija jedna vrsta nade, ljubavi i brige, "što je danas važno".

Prvu ansambl postavku Doerti "Teško je biti mekan” (2017) list Gardijan je proglasio za najbolji britanski komad, a predstava "Lejdi Magma: rađanje kulta” (2019.) za jednu glumicu i pet igrača, primećena je 2022. godine na Festivalu u Avinjonu.

O Nil je ocenio da je "Mornarsko plavo" najveće ostvarenje Doerti do sada, a direktorka BDF-a Aja Jung je komad opisala kao "dosta hrabro ostvarenje".