3. april 2024 14:31

Uručene godišnje nagrade JDP-a: Mićanoviću priznanje za ulogu u predstavi Sirano

Izvor: TANJUG

podeli vest

Uručene godišnje nagrade JDP-a: Mićanoviću priznanje za ulogu u predstavi Sirano

Foto: JDP/Nebojša Babić

BEOGRAD - Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) obeležilo je danas svoj 76. rođendan uručivanjem godišnjih nagrada zaslužnim glumcima i članovima kolektiva.

Na svečanosti u JDP-u, direktorka pozorišta Tamara Manojlović Vučković uručila je Godišnju nagradu za dramatizaciju romana "Gubitnik" Tomasa Bernharda Nataši Radulović, koja se zahvalila na poverenju i umetničkoj slobodi".

Pred brojnim zvanicama i članovima ansambla, Vučković Manojlović je uručila i Godišnju nagrada za muziku u predstavi "Gubitnik" Ani Krstajić, koja je istakla da je prvi put radila u JDP-u, i zahvalila se pozorištu što je "otvorilo vrata mladim autorima".

Za ulogu Oskara u predstavi "Limeni doboš" nagrađen je Miodrag Dragićević, koji je nagradu posvetio svima uključenima u projekat,

JDP je za više uloga u "Limenom dobošu", po motivima romana Gintera Grasa, nagradio Jovanu Belović i Marka Janketić, koji je primajući priznanje poželeo "svima koji slave, srećan dan pozorišta".

Godišnja nagrada za režiju predstave "Sirano" pripala je Gorčinu Stojanoviću, koji je istakao da nagrada pripada svim glumcima, kao i saradnicima, dok su za istu predstavu nagrađeni za naslovnu ulogu Dragan Mićanović, a za ulogu De Giš Anita Mančić, koja se "zahvalila publici koja uporno dolazi".

Mićanović je za ulogu Sirana dobio i Nagradu za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević", a za istu predstavu JDP je za poseban umetnički doprinos dodelio Godišnju nagradu za kostimografiju Lani Cvijanović

Nova članica JDP-a Marija Vicković dobila je Godišnju nagradu za ulogu Roksane u "Siranu", a glumica je u obraćanju prisutnima primetila da su "napravili divnu, sjajnu predstavu".

"Već dugo godina se osećam kao da je ovo moja kuća, ali je sada svakako lepši osećaj", navela je glumica.

JDP je Nagradu "Nebojša Glogovac" za izuzetnu kreaciju mladog glumca dodelio novom članu Teodoru Vinčiću za ulogu Glena Gulda u predstavi "Gubitnik".

Za izuzetan doprinos visokim standardima poslovanja nagrađeni su asistentkinja scenografa Ivana Krnjić, kreator scenske maske Snežana Petković, modelari kostima Evica Mančić i Milica Milanković.

Isto priznanje dobili su i glavni majstor za izradu kostima Marina Ilić i Tatjana Stajić, kao i majstor pozornice Miloš Pješčić.

U svom obraćanju, Vučković Manojlović je podsetila da je pozorište počelo sa radom 3. aprila 1948. godine, kada je odigrana predstava "Kralj Betajnove", u režiji Bojana Stupice, njegovog osnivača.

Vučković Manojlović je podsetila na umetnike koji su nas napustili u proteklih godinu dana - Jagoša Markovića (1966-2023), Žarka Lauševića (1960-2023), Gojka Šantića (1946-2024), Zorana Erića (1950-2024) i Mirsada Tuku (1965-2023).

Podsetivši da je JDP u proteklih godinu dana imao šest premijera, i da su sa svojim predstavama gostovali u osam gradova i zemalja, Vučković Manojlović je naglasila daje za njih velika nagrada poseta i "veliko interesovanje publike".

Prema njenim rečima, 80 posto karata rasproda se nekoliko sati po puštanju u prodaju.

Manojlović Vučković je podsetila da od jeseni traju radovi na sanaciji krova pozorišta, kao i na zameni agregata, podova na obe scene, stolica, rasvete i drugog, uz pomoć Ministarstva kulture, a očekuje ih i radovi na zgradi Teatra "Bojan Stupica".