20. decembar 2022 16:55

Hrvatska odobrila sredstva za obnovu ustaškog spomenika u Blajburgu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hrvatska odobrila sredstva za obnovu ustaškog spomenika u Blajburgu

Foto: Shutterstock.com/Tamisclao, ilustracija

ZAGREB - Centralni državni ured za Hrvate van Hrvatske dodelio je finansijska sredstva u iznosu od 200.000 kuna (jedan evro vredi oko 7,5 kuna) iz budžeta građana kontroverznoj organizaciji Počasni blajburški vod za obnovu ustaškog spomenika na Blajburgu u Austriji, piše danas hrvatski portal Index.

U odluci stoji da je Počasni blajburški vod - u čijem su rukovodstvu ražalovani HDZ-ovci starije generacije Vladimir Šeks, Milan Kovač i Vice Vukojević - dobio 200.000 kuna za "sanaciju oštećenja na spomen-području na Blajburškom polju.

Oštećenje koje se spominje, podseća portal, zapravo je letošnja intervencija austrijske države na spornom spomeniku likvidiranim ustašama na Blajburgu, na kojem se nalazio ustaški grb.

Austrija je godinama bila frustrirana jer se na njenoj teritoriji održava ono što su evropski mediji opisivali kao "najveći neonacistički skup u Evropi" pa je čak promenila Zakon o zabrani isticanja fašističkih simbola da bi u njega uključila i poznata ustaška obeležja.

Nakon toga Austrija je zabranila ustaški dernek na Blajburgu, koji se godinama održavao u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije, Počasnog blajburškog voda, a pod pokroviteljstvom sabora.

Letos su, pak, austrijske vlasti naredile da se s neuglednog i umetnički bezvrednog spomenika, nastalog na inicijativu Pavelićevog intimusa i katoličkog sveštenika Vilima Cecelje, ukloni grb s prvim belim poljem, koji Austrijanci u ovom kontekstu definišu kao fašistički simbol.

Zbog toga je hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman protestvovao kod austrijskog kolege Aleksandra Šalenberga tražeći da se ustaški grb vrati na spomenik.

MVEP je, podseća portal, reagovao protestnom notom, u kojoj je istaknuo da je "sam grb vekovima bio sastavni deo heraldike Habsburške Monarhije i kao takav često je istican na raznim istorijskim građevinama i u raznim istorijskim spisima, te stoga nema i ne može imati protivustavne konotacije".

Navedeno je i da je "proglašenje istorijskog hrvatskog grba fašističkim simbolom nepotrebno naštetilo ugledu Republike Hrvatske" te da takvo tumačenje Hrvatska "najoštrije odbacuje".

Austrija nije pokazala razumevanje za protestnu notu Hrvatske, ali se čini, piše Index, da Hrvatska sadda preko Počasnog blajburškog voda planira da stvori još jedan diplomatski skandal.

Inače, koliko je suludo ponašanje HDZ-ove vlade u ovom slučaju najbolje se može razumeti ako se zamisli situacija u kojoj Austrija ili neki njeni državljani na teritoriji Hrvatske postave spomenik sa "svastikom", a na moguću reakciju hrvatskih vlasti repliciraju kako je reč o starom hinduističkom simbolu, koji nema nikakve veze s austrijskim fašizmom i da im stoga nije jasno u čemu je problem, piše portal.

Upit u vezi ovoga portal je poslao Centranom državnom uredu za Hrvate izvan Hrvatske, a odgovor će, kažu, objaviti kada ga dobiju.