22. april 2024 21:33

Cvijanović: Vučić poštuje ustave i BiH i Srbije, a razni Konakovići ih zaobilaze

Izvor: TANJUG

podeli vest

Cvijanović: Vučić poštuje ustave i BiH i Srbije, a razni Konakovići ih zaobilaze

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BANJALUKA - Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je osnovna borba predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se poštuje kako Ustav Srbije, tako i Ustav BiH koje "razni Konakovići prošlosti, kao i razni Konakovići sadašnjosti nastoje da zaobiđu u širokom luku".

"Stvarni kršioci Ustava BiH ne stanuju ni u Republici Srpskoj, ni u Srbiji, već u Federaciji BiH u okviru bošnjačkog političkog miljea potpomognuti stranim manipulatorima koji su se razmahali po BiH", istakla je Cvijanović komentarišući izjavu ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elmedina Konakovića da je "katastrofalna činjenica da predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi borbu za to da se genocid i dalje može negirati", prenosi Srna.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je ocenio da su Bošnjaci rezolucijom o Srebrenici srušili pozitivan napredak koji je BiH ostvarila i, kako je naveo, izašli iz okvira Dejtonskog sporazuma i iz BiH svojim jednostranim akcijama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras na prijemu delegacije Srbije pri UN, nakon završetka sednice SB UN na kojoj je predstavljen šestomesečni izveštaj UNMIK-a o Kosovu i Metohiji, da podnošenje rezolucije o Srebrenici bez konsultovanja predstavnika srpskog naroda u BiH predstavlja potpuno ignorisanje institucija Bosne i Hercegovine, njenog ustava i zakona.

Sveta je dužnost pamtiti jasenovačke, ali i sve žrtve u NDH

Srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas da je sveta dužnost pamtiti jasenovačke žrtve, ali i sve žrtve genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Cvijanović je podsetila da su na današnji dan pre 79 godina poslednji jasenovački logoraši krenuli u odlučujući proboj i da je od njih oko 1.100 tek svaki deseti "ugledao svetlost dana sa druge strane logorske žice".

Ona je istakla da su zahvaljujući njima i njihovoj hrabrosti sačuvana živa svedočanstva o paklu jasenovačkih logora smrti.

"Svojim sunarodnicima ostavili su istinu o najvećem srpskom gradu pod zemljom. Naša sveta dužnost je da pamtimo kako jasenovačke stradalnike, tako i sve žrtve genocida u NDH. Neka im je večan pomen", napisala je Cvijanović na Instagramu.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u NDH.

Formiran je u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je jedan od najvećih ratnih zločinaca tog doba Maks Luburić, koji je bio i prvi komandant logora.