23. april 2024 13:13

Milorad Dodik: Guranje rezolucije o Srebrenici u GS UN je guranje BiH ka mirnom razlazu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milorad Dodik: Guranje rezolucije o Srebrenici u GS UN je guranje BiH ka mirnom razlazu

Foto: TANJUG/FOTO SRNA/ DARKO ŠAVIJA

SANKT PETERBURG - Srpski narod nikada neće pristati na narativ političkog Sarajeva i dela međunarodne zajednice o navodnom genocidu u Srebrenici, poručio je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.  

Dodik, koji u Sankt Peterbugu prisustvuje Međunarodnom bezbednosnom forumu, rekao je da je "guranje rezolucije o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, guranje BiH ka mirnom razlazu".

"Gnusna je laž da će rezolucija pospešiti pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandnu nameru i ništa drugo. Mi samo tražimo da se poštuje slovo Dejtona i slovo Ustava", jasan je Dodik u izjavi za RTRS.  

Istakao je da Srpska ne želi da prihvati njihovo stalno kršenje propisa.  

"Situacija će se dramatično promeniti posle 2. maja. Hteli mi to ili ne. U našim međusobnim odnosima to će biti Kineski zid. Mi ne želimo da sa Bošnjacima delimo vazduh, a kamoli druge vrednosti. Da vi čitavom jednom narodu gurate etiketu genocidnog naroda, a svesni ste da to nije postojalo, tačnije da se to tako nije desilo", naveo je Dodik.

Ruska strana svesna pritiska i hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske

Milorad Dodik izjavio je danas da je Ruska Federacija prošle godine bila jedan od najvećih investitora u BiH, a da se to najviše odnosilo na Republiku Srpsku.  

"Želimo da Rusija ostane aktivna u onome što se zove Dejtonski sporazum", rekao je Dodik koji je danas u Sankt Peterburgu razgovarao sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom.  

On je podsetio da je za Rusku Federaciju Kristijan Šmit nelegalan, što je, kako je istakao, za Srpsku veoma važno i želi da to tako i ostane. Dodik je, kako prenosi Srna, rekao da je na sastanku sa Patruševom ocenjeno da odnosi Srpske i Rusije imaju strateški značaj i da je ruska strana svesna pritisaka i hibridnog rata koji se vodi protiv Srpske.  

Predsednik Srpske je rekao da primećuju da stalne teze o tome kako na Balkanu postoji neka opasnost o sukobu generišu zapadni mediji i strukture iz Sarajeva, a da iz Republike Srpske uvek dolazi podrška miru, stabilnosti i političkom razgovoru.

"Jasno nam je da su određeni krugovi propagandno orijentisani prema tom pitanju i da situaciju predstave kako njima odgovara. Verovatno će im moj boravak ovde poslužiti za tvrdnje o nekakvoj sprezi koje nema", rekao je Dodik novinarima posle sastanka.

Rusija neće podržati rezoluciju, smatra da destabilizuje odnose

Predsednik Republike Srpske dugo je razgovarao u Sankt Peterburgu sa sekretarom Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolajem Platonovičem Patruševom o rezoluciji o Srebrenici i istakao da je Rusija neće podržati.  

Dodik je naveo da Rusija čini napore da okupi prijatelje i objasni im o čemu se radi kada je reč o toj rezoluciji koju bošnjačka strana hoće da progura u Generalnu skupštinu UN.  

On je istakao da ruska strana smatra da bi ta rezolucija mogla da destabilizuje odnose u BiH.  

"Insistirati na tome na globalnom nivou mogu samo oni koji ne žele dobre odnose, gnusna je laž da će rezolucija da pospeši pomirenje. To je izmišljotina koja pokazuje propagandu nameru", rekao je Dodik, prenela je Srna.