2. februar 2023 09:06

Inicijativa mladih za ljudska prava: Zabraniti skup neonacista povodom obeležavanja smrti Milana Nedića

Izvor: TANJUG

podeli vest

Inicijativa mladih za ljudska prava: Zabraniti skup neonacista povodom obeležavanja smrti Milana Nedića

Foto: Shutterstock.com/Rawpixel.com, ilustarcija

BEOGRAD - Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR Srbija) pozvala je Policijsku upravu grada Beograda, MUP-a Srbije da u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju i zabrani spreči skup neonacističke organizacije "Zentropa Srbija" koja je najavila okupljanje za subotu, 4. februara u Beogradu povodom obeležavanja smrti kolaboracioniste Milana Nedića.

YIHR Srbija u saopštenju zahteva od nosilaca najviših javnih funkcija vlasti da osude ovakve skupove kojima se, kako kažu, slavi nacizam i antisemitizam, širi rasna mržnja i slave saradnici okupatora u Drugom svetskom ratu.

Podsećaju da je Milan Nedić bio predsednik kvislinške vlade u okupacionoj Srbiji, koji je i pre Drugog svetskog rata bio antisemita, te ističu da je neprihvatljivo predstavljanje kvislinga kao “spasioca srpskog naroda” čije su vlade donosile rasne propise i sprovodile politiku segregacije i progona protiv pripadnika jevrejske i romske zajednice, ali i izvršile brutalne ratne zločine nad simpatizerima partizanskog pokreta širom Srbije.

"Instrumentalizacija kulture sećanja na Holokaust u Srbiji koja ide ruku pod ruku sa zatiranjem antifašističkog nasleđa, koja ima za cilj da umanji i negira odgovornost domaćih kolaboracionista za učešće u genocidu nad Jevrejima i Romima, vetar je u leđa za nasilje nacističkih grupa u Srbiji", navode u saopštenju.

U saopštenju se podseća na niz incidenata i intenziviranje napada na antifašiste u Srbiji, posebno u Novom Sadu, kao i nedavno ispisivanje nacističkih i antisemitskih grafita na Jevrejskom groblju u Beogradu na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta.