7. jul 2023 16:42

Vanja Macanović: Zabrinjava porast ubijenih žena i neprijavljivanje nasilja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vanja Macanović: Zabrinjava porast ubijenih žena i neprijavljivanje nasilja

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Advokat Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra izjavila je da je devojka čije telo je juče pronađeno u Beogradu 21. ubijena žena u Srbiji od početka ove godine i da to izaziva veliku zabrinutost.

Ona je za Tanjug rekla da zabrinjava i to što je od ovih ubijenih žena samo njih četiri prethodno prijavilo nasilje.

 

Komentarišući porast broja ubijenih žena u prvoj polovini 2023. godine u odnosu na isti period prethodne godine ocenila je da su žene ponovo izgubile poverenje da će ih nadležne institucije zaštititi nakon prijave nasilja.

"Ono što smo sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici dobili nisu samo hitne mere koje izriče policija, a kasnije produžava sud, to je koordinisano delovanje tužilaštva, policije i centra za socijalni rad u grupama za koordinaciju i saradnju", rekla je Macanović.

Prema njenim rečima, grupe za koordinaciju i saradnju nadležnih službi se sastaju jednom u 15 dana i razmatraju prijavljene slučajeve, a nakon toga sagledavaju okolnosti, procenjuju rizik u kome se nalazi žrtva i donese plan zaštite i podrške žrtvi.

Macanović smatra da u tragičnim slučajevima ubistava koji su se dogodili u Srbiji grupe za koordinaciju i saradnju nisu obavile posao kako treba, a kada se posao radi kako treba životi žena bivaju spašeni.

Komentarišući novi slučaj brutalnog ubistva žene u centru Beograda za koju se sumnja da je Noa M., a za koje je osumnjičen O.D., Macanović kaže da kazna za izvršioca zavisi od istrage.

Ocenila je da poslednji slučaj ubistva te devojke podseća na slučaj ubistva u Novom Bečeju od pre tri nedelje kada je muž ubio ženu i iskasapio njeno telo.

"Ono što je zajedničko je da počinioci imaju kriminalnu prošlost, da je bila prisutna ozbiljna zavisnost od narkotika i to povezano jedno s drugim dovodi do ovako brutalnog ubistva", navela je Macanović i dodala da su prema tvrdnjama medija, rodbina, prijatelji i komšije znali za nasilje, ali da ga niko nije prijavljivao.

Macanović kaže da su iz Autonomnog ženskog centra ozbiljno zabrinute zbog toga što žene ne prijavljuju nasilje, ali i da ima slučajeva kada se problemu ne pristupi profesionalno.

Ona je u tom kontekstu navela slučaj ubistva žene u Pirotu početkom marta, koju je bivši partner ubio iako je imao zabranu prilaska i ranije osuđivan jer ju je proganjao.

"Ta ubistva su mogla da budu sprečena da su profesionalci na drugačiji način razumeli i znali da prepoznaju šta su faktori visokog rizika od ubistva i da su onda drugačije postupali", smatra Macanović.

Kada je reč o tome šta bi moglo da se uradi da ne dođe do toga da bilo koja institucija u lancu zaštite zakaže, Macanović ističe da je neophodno da sve nadležne institucije posle ovakvih slučajeva ubistava, tamo gde je bilo ranije prijavljivano nasilje, sednu za isti sto i razmatraju kako je došlo do propusta, gde je nastao propust i kako on može da se ispravi kako bi se učilo na tim greškama.

Macanović kaže i da je kaznena politika pooštrena za ubistva, ali da je važno i da žrtva nakon prijave nasilja bude bezbedna.

Ona zato smatra da treba oštrije sankcionisati i one koji prvi put izvrše nasilje, da ga ne bi ponovili.