16. oktobar 2023 10:30

Aparat za reanimaciju postavljen u zgradi Crvenog krsta Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Aparat za reanimaciju postavljen u zgradi Crvenog krsta Srbije

Foto: shutterstock.com/narin phapnam, ilustracija

BEOGRAD - U zgradi Crvenog krsta Srbije danas je u Beogradu, povodom obeležavanja Svetskog dana oživljavanja - 16. oktobra, postavljen javno dostupan aparat AED (automatski eksterni defibrilator).

Aparat je namenjen običnim građanima i veoma je intuitivan, te bilo ko može da ga koristi u slučaju potrebe, navodi se u saopštenju Crvenog krsta,

Za zaposlene u Crvenom krstu Srbije organizovana je obuka kako bi mogli na brz i efikasan način da odreaguju i nekome spasu život.

Sedam od 10 srčanih zastoja dešava se u vanbolničkim uslovima, kod kuće, na poslu, na javnim mestima, pred prolaznicima, očevicima.

Međutim, manje od 20 odsto ljudi koji se zateknu na licu mesta spremno je da priđe i pruži prvu pomoć.

Stopa preživljavanja nakon naglog srčanog zastoja u vanbolničkim uslovima, u proseku je, svega od pet do 10 odsto.

Ukoliko se pravovremeno započnu mere oživljavanja i upotrebi AED aparat u prva tri minuta od naglog srčanog zastoja, stopa preživljavanja može da dostigne i više od 70 odsto.

Kako je navedeno, stotine hiljada života bi se moglo spasiti svake godine nakon iznenadnih vanbolničkih srčanih zastoja, kada bi se povećale stope reanimacije započete od strane očevidaca.

Velika barijera u odluci da se nekome pruži prva pomoć i započnu mere reanimacije predstavlja strah.

Jedini način da se prevaziđe strah jeste pohađanje obuke prve pomoći radi sticanja neophodnih znanja i veština.

Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca lider je u edukaciji građana kako da postupe u slučaju životne ugroženosti i pruže prvu pomoć.

Mere oživljavanja obavezan su deo svake obuke u prvoj pomoći, a oživljavanje prilikom naglog srčanog zastoja treba da bude dostupno svima.