29. januar 2024 11:13

Milašinović: Napad u Istanbulu nije bio klasičan teroristički napad

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milašinović: Napad u Istanbulu nije bio klasičan teroristički napad

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Jedan od osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma i bivši dekan Fakulteta bezbednosti Radomir Milašinović izjavio je danas da na osnovu dosadašnjih saznanja, ne bi moglo da se zaključi da je jučerašnji napad u Istanbulu u katoličkoj crkvi bio klasični teroristički napad iz razloga što je bila jedna žrtva.

On je za tanjug pojasnio da je uobičajeno da kada se izvode teroristički napadi, žrtve budu što brojnije.

"Po načinu izvođenja, čini mi se da je to bio obračun među grupama. Još uvek nije došlo do saopštenja od strane zvaničnih organa Turske, sve što bismo rekli bi bilo nagađanje, izuzev onog što je logična pretpostavka da se radi o grupi sa jedne strane koja je imala za cilj likvidaciju, iz za sada nepoznatih razloga, jedne eventualno dve osobe", rekao je Milašinović.

Prema njegovim rečima, terorizam ne poznaje takve vidove izuzev kad se radi o vođama suparničke strane ili strane čije bi ubistvo pojedinca izazvalo veliki odjek u domaćoj ili svetskoj javnosti.

Prema njegovim rečima, osnovni preduslov za uspešnu borbu protiv terorizma je saradnja svih zemalja u svetu koje ne podržavaju terorističke organizacije, kroz saradnju profesionalnih antiterorističkih struktura, ali i bilateralnu saradnju.

"Ruska obaveštajna služba je predupredila izvođenje atentata na Erdogana, kada je nastao jedan prelom između odnosa Turske i Rusije", naveo je on.

Milašinović kaže da ni jedna zemlja u svetu nije apsolutno bezbedna, čak i najjače zemlje poput SAD.

"Ljudska psiha je trenirana da bude u nebezbednom stanju misli, a nisu bezbedni iz prostog razloga što samo jedan slučaj dovodi do stanja nebezbednosti. Da ne govorim o zemljama koje su rovite, koje obejktivno nisu bezbedne, a nisu bezbedne zbog činjenice što postoje unutrašnji i spoljni činioci ugrožavanja bezbednosti", objasnio je profesor.

Kako je naveo, sa nastupanjem koncepcije opšte narodne odbrane i društvene samozaštite, svaki član je inkorporirao u sistem bezbednosti, što se pokazalo lošim pogotovo u višenacionalnim društvima jer je naoružani narod krenuo jedni na druge i došlo je do Građanskog rata.