26. mart 2024 17:16

Đukić Dejanović otvorila novoizgrađeni vrtić u Tutinu i posetila Novi Pazar

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đukić Dejanović otvorila novoizgrađeni vrtić u Tutinu i posetila Novi Pazar

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

TUTIN - Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović otvorila je danas u Tutinu novoizgrađeni vrtić „Sunce“, kojim će biti obezbeđeno 100 novih mesta za mališane, a u Novom Pazaru obišla finalne radove na izgradnji vrtića “Naše dete”, čijom će izgradnjom biti obezbeđeno novih 270 mesta za decu od jedne godine do predškolskog uzrasta.

U novoizgrađeni objekat u okviru Predškolske ustanove “Habiba Stočević” koji se prostire na oko 1.000 kvadratnih metara, uloženo je nešto više od 102 miliona dinara. 

"Izgradnjom novog vrtića dajemo podršku pre svega deci sa teritorije opštine Tutin, lokalnoj samoupravi i  roditeljima. Deca su izvor naše budućnosti, a uključivanje dece u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja predstavlja ključ zdravog i srećnog odrastanja i osnov za bolju budućnost", rekla je Đukić Dejanović.

Predsednik opštine Tutin Bajro Gegić istakao je da je važno to šte se izgradnjom ovog vrtića ukidaju liste čekanja.

On je zahvalio je Ministarstvu prosvete i Vladi Srbije što su prepoznali potrebu i značaj  izgradnje ovog vrtića.

“Hvala vam što se prepoznali značaj ovog objekta i što ste danas sa nama, jer to cenimo kao težnju vas lično, ali i Vlade Republike Srbije da na podjednak način obezbede uslove za bolji život i perspektivniju budućnost svih građana i na svim područjima Izgradnjom ovog objekta  omogućili smo  našoj deci, ali i zaposlenima izvanredne uslove za rad i boravak", poručio je Gegić.

Đukić Dejanović je, obilazeći gradilište budućeg vrtića “Naše dete” u Novom Pazaru koji se prostire na 2.000 metara kvadratnih, istakla da je natalitetna politika problem čitave Srbije. 

"Novi Pazar jeste grad mladih i broj dece koji bi trebao da bude uključen u predškolske sisteme vaspitanja i obrazovanja je neuporedivo veći nego što taj grad u ovom momentu može da pruži. Sa ovih novih 300 mesta mi ćemo ublažiti liste čekanja", navela je ona.

Ministarka je izrazila uverenje da će Vlada Srbije naći način i pomoći Novom Pazaru da se u tom gradu izgradi još jedan vrtić. 
"Ima mnogo razloga da evropski, srpski Novi Pazar ide krupnim korakom napred i da napravi skok do onog perioda kada ćemo izmeriti gde smo i šta smo uradili, a to je period EXPO-a 2027. godine”, izjavila je Đukić Dejanović.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac podsetio je da je zahvaljujući Vladi Srbije nedavno izgrađen vrtić u mestu Deževa i da je renovirana Osnovna škola “Bratstvo”. 

Naglasio je da će vrtić “Naše dete” biti ustanova po evropskim standardima i da će mnogo značiti "gradu mladih".

“Verujemo da će deca od septembra boraviti u ovom vrtiću gde će imati najmodernije evropske uslove. Smanjiće se i liste čekanja, mi imamo spremne projekte i verujem da ćemo uz pomoć Vlade Srbije nastaviti za gradnjom i vrtića i škola u Novom Pazaru”, izjavio je  Biševac. 

Izgradnju ova dva vrtića realizovalo je Ministarstvo prosvete, uz podršku Svetske banke kroz program inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, putem kojeg unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. 

Kroz projekat se izgradnjom, dogradnjom, adaptacijom i opremanjem obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za mališane u 22 lokalne samouprave širom Srbije.

Ministarstvo prosvete, u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ osim širenja kapaciteta, kroz izgradnju novih i adaptaciju postojećih objekata, posebnu pažnju posvećuje unapređenju kvaliteta sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kao i inkluziji dece iz socijalno osetljivih grupa. 

U skladu sa tim Ministarstvo prosvete, na teritoriji opštine Tutin, sprovelo je obuke u predškolskim ustanovama za zaposlene. Kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za kvalitetan rad sa decom, uložena su dodatna sredstva za nabavku IKT opreme u vrednosti od oko 387 hiljada dinara, dok je za nabavku niskog mobilnog nameštaja obezbeđeno oko 350 hiljada dinara.