7. februar 2023 21:59

Miloš Nikolić: Posebna sednica o KiM pokazala povučenost SPS-a i politiku performansa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miloš Nikolić: Posebna sednica o KiM pokazala povučenost SPS-a i politiku performansa

Foto: Tanjug TV

BEOGRAD - Posebna sednica Narodne skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji otkrila je mnoge stvari, među kojima "povučenost" Socijalističke partije Srbije, ali i politiku performansa koju su iskazali protivnici bilo kakvih daljih razgovora sa organima u Prištini, kaže urednik portala "Talas" Miloš Nikolić.

 

Naveo je da desne populističke opcije koriste pitanje KiM uvek kada im se ukaže prilika, ali da to rade "dosta sezonski", dok levi populisti koriste ekološke teme.

Nikolić je rekao da je sednica pokazala "primetnu povučenost" SPS-a i dodao da je delovalo kao da SNS sama vodi vladu i pregovore sa Prištinom.

"Ivica Dačić kao neko ko je potpisao Briselski sporazum, koji je neki način prethodnica novog, šireg okvira o kojem se razgovara upadljivo je ćutao o svemu tome tako da verujem da je na tim nekim linijama došlo do nekih tenzija", rekao je Nikolić.

Dodao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dosta oštro reagovao nezadovoljan određenim internim stvarima, ali da je činjenica da je SPS, kada je "politika performansa" u skupštini doživela svoju kulminaciju, bio povučen na neki način.

"To verovatno jeste bio okidač. Da li tu sada postoje neki dublji problemi, ne znam. To ćemo tek da vidimo u narednom periodu", rekao je Nikolić.

 

Na pitanje koliko može biti otežana pozicija Srbije u velikim izazovima koji slede kada su takvi odnosi unutar vladajuće koalicije, Nikolić je rekao da misli da će ti odnosi brzo da se "saniraju", da je Srbija prilično stabilna u kontekstu razgovora sa Prištinom i da ne veruje da to može da poremeti sam pregovarački proces.

Nikolić je mišljenja da nam je potrebna "trezvena i racionalna" atmosfera istinskog, šireg društvenog dijaloga u kojoj će svi politčki akteri, iz vlasti i opozicije, da se ponašaju odgovorno i stave po strani "elemente performansa i razbuktavanja emocija koje jesu relevantne u politici, ali se često olako zloupotrebljavaju".

"Da se priča ne samo o tome kako ćemo u narednim mesecima da gasimo požare i krizne situacije koje lako mogu da skliznu u spiralu nasilja nego da pričamo o tome kako vidimo srpsko-albanske odnose u godinama pred nama", rekao je Nikolić.

Istakao je da je to suštinsko pitanje i da mi sa Albancima na KiM moramo da nađemo zajednički jezik, kako ćemo zajedno da živimo.

"Mislim da su srpsko-albanski odnosi, generalno, kičma političke stabilnosti Balkana u decenijama pred nama", dodao je Nikolić.