23. februar 2023 06:38

Dragiša Mijačić: Nova dinamika u pregovorima Beograda i Prištine usledila je zbog rata u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dragiša Mijačić: Nova dinamika u pregovorima Beograda i Prištine usledila je zbog rata u Ukrajini

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj Dragiša Mijačić rekao je sinoć da su pregovori Beograda i Prištine dobili na novoj dinamici, pre svega zbog rata u Ukrajini.

Mijačić je na panel diskusiji "Vreme odluka, budućnost spoljne politike Srbije" rekao da ta nova dinamika nije usledila zbog toga što se oseća neophodnost regulisanja odnosa između Beograda i Prištine, već pre svega zbog onoga što se dešava u Ukrajini.

 

''Politički Zapad oseća da to što se dešava u Ukrajini može da ima velike posledice za 'meki trbuh' EU i onda je izvršio veliki pritisak i na Srbiju i na Kosovo da mora doći do nekog sporazuma'', rekao je Mijačić

Dodao je i da su manje-više sve zemlje tog političkog Zapada jedinstvene u stavu da ove godine ili početkom sledeće mora doći do nekog sporazuma između Beograda i Prištine, a razlog za to su, kako je naveo, izbori za Evropski parlament i u SAD sledeće godine.

Mijačić je ocenio i da će kroz Zajednicu srpskih opština biti legalizovane srpske institucije koje funkcionišu na KiM i istakao da Srbi svojim prisustvom na KiM čine politički faktor koji može da utiče na razvoj daljih događaja.

"Dok god imamo ljude na Kosovu možemo da utičemo na neke političke procese. Ako se desi da iz ovog procesa krenu neke ratne operacije na severu Kosova, pa se Srbi isele, oni više ne figuriraju kao politički faktor, što želi Aljbin Kurti", rekao je Mijačić.

Mijačić je objasnio da su barikade na severu KiM uticale na to da tzv. Kosovo ima ogroman ekonomski gubitak, jer stanovnici iz dijaspore značajno učestvuju u njegovom BDP-u.

"Oni su imali ogroman ekonomski gubitak od barikada zato što su se ljudi iz dijaspore plašili da dolaze. Kosovo živi tako što dijaspora dođe leti ili zimi i donese ogroman novac. Šesnaest odsto BDP-a donosi dijaspora. Ta dijaspora je klasa, radikalna je, protiv je svake normalizacije", rekao je on.

Istakao je da albanska zajednica ima animozitet prema Srbima i naveo da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kroz svoju političku karijeru radi na radikalizaciji odnosa dve strane.

"Kurti je ceo svoj politički život zasnovao na otporu prema Srbiji i prema Srbima. Kada je došao na vlast u drugoj vladi on se toliko radikalizovao da za godinu i po dana proizvodi takve tenzije, da samo zahvaljujući međunarodnim faktorima mi nemamo rat", zaključio je Mijačić.