9. mart 2023 16:55

Hil: Deca obolela od plućnih bolesti imaće od sada svetsku negu i u Srbiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hil: Deca obolela od plućnih bolesti imaće od sada svetsku negu i u Srbiji

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Ambasador SAD Kristofer Hil prisustvovao je danas svečanom otvaranju Odeljenja za pulmologiju Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić", koje je renovirano zahvaljujući sredstvima Programa humanitarne podrške evropske komande Sjedinjenih Američkih država (EUCOM) i istakao da će deca obolela od plućnih bolesti imati od sada svetsku negu i u Srbiji.

Hil je rekao da je Odeljenje za pulmologiju značajno zbog lečenja dečijih plućnih bolesti koje su veoma opasne po zdravlje, ali i smrtonosne, zbog čega su rekonstrukcija i ulaganje u ovo odeljenje veoma važni.

 

"Sada će mali pacijenti dolaziti ovde zajedno sa svojim roditeljima i ono što je bitno, mogu da očekuju da će dobiti najbolju negu i lečenje, koje bi dobili bilo gde u svetu", rekao je Hil.

On je naglasio da bez lekara i osoblja ovaj prokjekat ne bi bio realizovan i da mu je čast da bude zajedno sa njima.

On ističe da sredstva koja su uložena dolaze iz Evropske komande američke vojske koji su bili veoma posvećeni ovom projektu i dodao da će se saradnja i dalje nastaviti.

Zamenik Instituta za zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić" Vladan Vukomanović je rekao da je urađena temeljna rekonstrukcija važnog dela i odeljenja Inistuta.

"Ovde je napravljen veliki pomak, ne samo u prostornom delu, već i kvalitativnom smislu, jer se deci pružaju daleko bolji uslovi za boravak i lečenje", naglasio je Vukomanović.

On je rekao da je ova zdravstvema ustanova osnovana još 1950. godine i da su još tada SAD i njene institucije doprinele da se razvije i formira ovakav Institut, zajedno sa idejama koje je imao dr Vukan Čupić čije ime nosi ovaj Insitutut.

"Ovo je samo početak i najava rekonstrukcije Instituta u celini" rekao je Vukomanović i dodao da je važno da deca u što kraćem periodu dobiju dijagnostiku i lečenje i da je to omogućeno sada ovom rekonstrukcijom.

Načelnik Odeljena za pulmologiju dr Aleksandar Sovtić, ističe da je ono što je pre 15 godina započeto, a to je bilo ulaganje u opremu, bilo dobra investicija i ona je rezultirala projektom koji je trebalo da bude realizovan 2019. godine, ali je sprečen zbog epidemije koronavirusa, međutim zahvaljujući ambasadi SAD uspešno je sproveden i uslovi za rad i lečenje su sada na svetskom nivou.

"Uloženo je milion dolara za rekonstrukciju, ono što je novo je kompletna zamena svih infrastrukturnih važnih elemenata od razvoda medicinskog gasa, koji je naročito važan, zatim struja, voda, kanalizacija i reorganizovan je i završni deo odeljenja da bi se omogućila izolacija posebno osetljivih grupa pacijenata koji su u riziku od drugih infekcija", rekao je Sovtić.

Sovtić je rekao da je ovo tercijalna ustanova koja zbrinjava pacijente iz celog regiona i iz Srbije sa najtežim bolestima pluća i da su im sada dostupni svi nivoi usluga i lečenja.