20. oktobar 2023 15:17

Klačar: Usvajanjem medijskih zakona ne mogu se očekivati velike promene do kraja godine

Izvor: TANJUG

podeli vest

Klačar: Usvajanjem medijskih zakona ne mogu se očekivati velike promene do kraja godine

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Izvršni direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da se neke velike promene nakon usvajanja medijskih zakona ne mogu očekivati do kraja godine ili do izbora.

Klačar je rekao da su kontroverze oko nekih članova rešene na zajedničkom sastanku, a da je ostalo pitanje mogućeg vraćanja države u medije, sa čim medijska zajednica uglavnom nije saglasna, a treba da se desi, ocenjujući da je reč o osetljivom pitanju.

Klačar smatra da je Vlada na stanovištu da ne odustane od tih članova i da postoji velika verovatnoća da se ti članovi na kraju usvoje i nađu u zakonu, imajući u vidu da u parlamentu postoji stabilna većina.

Klačar: Ne očekujem veće promene izbornih uslova, za to nema vremena

Klačar je rekao danas da ne očekuje veće promene u izbornim uslovima, jer za to nema vremena, imajući u vidu da bi Skupština Srbije trebalo da se raspusti do 2. novembra.

On je za Tanjug ocenio da će izborni uslovi biti isti ili slični izbornim uslovima 2022. godine.

Kada je reč o temama koje će biti zastupljene u izbornoj kampanji, Klačar kaže da u prvom planu treba da budu pitanje životnog standarda, inflacije i cena, pitanje Kosova i Metohije, koje se, kako napominje, od početka godine nalazi u vrhu prioriteta i pitanje spoljnopolitičke pozicije Srbije, koja uključuje odnose sa različitim međunarodnim partnerima, ali i članstvo u EU.

"U zavisnosti od političke pozicije koju imaju političke stranke, otvaraće se neke specifične teme", rekao je Klačar i naveo da će tako u Beogradu biti važne sve gradske teme, za opoziciju pitanje nasilja i protesta, a za vlast da promoviše svoja dostignuća i nove projekte kao što je Ekspo 2027. godine.

Na pitanje koje stranke vidi u predizbornim koalicijama, a za koje veruje da će izaći samostalno, Klačar smatra da će SNS izaći na velikoj listi zajedno sa tradicionalnim partnerima među kojima su SDP Rasima Ljajića, Pokret socijalista Aleksandra Vulina, kao i neki drugi manji pokreti, a da će SPS verovatno imati svoju listu.

On je rekao i da se može očekivati da opozicione stranke koje organizuju proteste "Srbija protiv nasilja", izađu u jednoj koloni, dok bi na desnom spektru mogle da budu dve ili tri liste.

Klačar je ocenio i da birači očekuju ukrupnjavanje na strani stranaka opozicije koje su organizovale proteste, kao i da bi takva odluka bila logična, jer postoji velika fragmentacija u političkom životu.

On je ocenio i da je na desnom polu situacija nešto kompleksnija i da će se verovatno desiti određeno ukupnjavanje.

"Koliko vidimo Dveri i Zavetnici će napraviti određenu vrstu predizborne koalicije, ali se čini da na desnom polu neće biti moguća jedna, već će desničarske stranke izaći u dve ili više lista", ocenio je Klačar.

On je napomenuo i da u Srbiji ima uvek veliki broj izbornih aktera, tako da će se sigurno pojaviti i manje političke stranke koje su u ovom momentu izvan koalicija, i da se na primer postavlja pitanje učešća Srpske radiklane stranke, kao i statusa "Dosta je bilo".

Prema njegovim rečima, treba takođe očekivati i da sve manjinske zajednice izađu sa svojim listama, kao što je Savez vojvođanskih Mađara, koji će, kako kaže, sasvim sigurno nastupiti samostalno, DHSV, SDA, ali i neka lista koja će predstavljati Albance.