14. novembar 2023 12:00

Milan Antonijević: Srbija posle 3. maja zaslužuje manje tenzija, a više konstruktivnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Antonijević: Srbija posle 3. maja zaslužuje manje tenzija, a više konstruktivnosti

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ova predizborna kampanja se ne razlikuje od prethodnih, ima dosta polarizacija i ličnih uvreda, iako smo upozoravali na to da bi trebala da se vrati u neke granice pristojnosti, jer Srbija posle 3. maja zaslužuje mnogo manje tenzija, a mnogo više konstruktivnosti, izjavio je danas za Tanjug pravnik Milan Antonijević.

"Vidi se to po pojedinim porukama, ali neki od članova svih političkih stranaka ulaze u lične uvrede, koriste i javni servis i druge medije da šalju neke negativne poruke", kazao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, političke stranke su sa svoje strane zauzele neke jasne pozicije, pre svega vladajuća stranka koja govori o ekonomskom napretku, i o povratku mladih iz inostranstva, što je, napominje Antonijević, pozitivna stvar.

"Proevropski deo opozicije sa svojom porukom protiv nasilja takođe ima jasan fokus, dok ostale stranke, čini mi se u temi Kosova, pokušavaju da nađu birače polarizujući i šaljući pogrešnu poruku, naročito u ovim trenucima. Danas se Lajčak nalazi u Beogradu, govori se i o ZSO, i zaista mislim da Srbi na severu KiM zaslužuju da se bavimo njihovom bezbednošću, a ne da podgrevamo neka neprijateljstva", naglasio je on.

Komentarišući izjavu predsednika Srbija Aleksandra Vučića da ako pobedi opozicija, on više neće biti predsednik, Antonijević je rekao da je njega lično malo začudila ta izjava zato što se, kako je objasnio, radi i o podeli vlasti između vlade, parlamenta i pravosuđa, ali i o instituciji koja je izabrana na direktnim izborima, a to je institucija predsednika koja, ističe on, daje kontinuitet državnosti.

"Povezivanje parlamentarnih izbora sa funkcijom predsednika nije nešto pozitivno. Moguće da je to neki način motivisanja birača, i iz mog ugla, nekoga ko čita ustav i pravo, nije to protiv pravno i protiv ustavno, ali začuđuje u ovom trenutku", ocenio je Antonijević.

Kako je objasnio, značajno je da vlada ima duži mandat nego što je imala zbog razvoja reformi, evropskih integracija, kao i mnogih drugih velikih stvari koje Srbija mora da uradi u interesu građana, ali, napominje on, i zbog političke stabilnosti.