9. decembar 2023 10:48

Radojević Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima, preventivni pregledi dostupni su svim ženama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radojević Škodrić: Zahvaljujući novim mamografima, preventivni pregledi dostupni su svim ženama

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Zahvaljujući novim mamografima, koji su stigli u veliki broj gradova, preventivni i dijagnostički pregledi dojke biće dostupni svakoj ženi u Srbiji, ma gde ona živela, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić.

Ona je, nakon svečanog uručenja mamografa koji je Domu zdravlja Vračar poklonila država, istakla da je reč o najsavremenijem mamografu koji ima minimalno zračenje, a tri puta jaču rezoluciju.

"To znači da se tri puta bolje vidi svaka promena. Ima još jednu značajnu karakteristiku, a to je da ima tomosintezu koja omogućava da se vidi i najminimalnija promena", istakla je direktorka RFZO-a.

Dodala je da je za žene značajno i to što su pregledi na ovakvim mamografima gotovo bezbolni. Sanja Radojević Škodrić je naglasila da je ovim ispunjeno obećanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će u Srbiju stići 18 najsavremenijih mamografa.

Istakla je i da je zdravlje svake žene najvažnije, jer su one stub porodice.

"Svaka od njih je nečija majka, sestra, ćerka i gubitkom njihovih života mi gubimo čitave porodice", poručila je direktorka RFZO-a.

Ona je dodala da je važno i to što mamografi dolaze u domove zdravlja, jer je svakome lakše da se pregleda u tim ustanovama nego u bolnici.

"Ljudima su asocijacija na bolnice neke teže dijagnoze, a prevencijom dolazimo do rane dijagnoze, kada je moguće i potpuno izlečenje", ukazala je Radojević Škodrić.

Navela je da su, kada je reč o dijagnostici karcinoma dojke, na poslednju listu lekova stavljeni i dodatni inovativni lekovi.

"Sada će žene u Srbiji imati dostupnu inovativnu terapiju podjednako u svakom zdravstvenom centru. Takođe, ne postoji lek za karcinom dojke koji neće biti dostupan i u Srbiji", istakla je ona.

Direktor Doma zdravlja Vračar Miroslav Dmitrović rekao je da će sutra biti sprovedeni prvi preventivni pregledi kod svih pacijentkinja koje dođu u tu ustanovu, a da od ponedeljka počinju redovni pregledi u dve smene.

Istakao je da je cilj da oko 15.000 žena bude obuhvaćeno obaveznim skriningom za rano otkrivanje karcinoma dojke i naveo da će sve žene na Vračaru dobiti poziv na kom će im biti navedeno kada će moći da dođu na pregled.

Na novom mamografu danas je pregledana i prva pacijentkinja, Mirjana Drinjaković, koja je navela da je to njen prvi pregled dojke.