18. decembar 2023 17:21

Plenković: Trebalo bi razgovarati sa Srbijom o zagarantovanim mandatima Hrvata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Plenković: Trebalo bi razgovarati sa Srbijom o zagarantovanim mandatima Hrvata

Foto: TANJUG/FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izrazio je danas žaljenje zbog toga što Demokratski savez Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislava Žigmanova neće biti deo Skupštine Srbije.

"Rezultati u Srbiji su odraz realnosti. Meni je žao što DSHV nije obranio svoj mandat jer smo mi dali podršku Tomislavu Žigmanovu, to je loše. Za nas to znači da trebalo razgovarati sa Srbijom o problemu starom 20 godina, a to je da Hrvati imaju zagarantovani mandat. Mi nastavljamo da vodimo dijalog i da rešavamo sva pitanja", rekao je Plenković.

Lider DSHV Žigmanov je odlazeći ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

DSHV je na jučerašnjim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji nastupio u koaliciji sa nekim bošnjačkim strankama i nisu prešli cenzus.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman je rekao ranije da s obzirom na to da DSHV neće biti deo srpskog parlamenta Hrvatska želi da se pitanje Hrvata u Srbiji reši zagarantovanim mestim u parlamentu po principu kako je to učinjeno sa manjinama u Hrvatskoj.

Inače, to nije prvi put da zvaničnici Hrvatske traže da Hrvati kao predstavnici manjinske zajednice u Srbiji dobiju zagarantovana mesta u parlamentu.