5. januar 2023 15:35

Linta: Navršava se 30 godina od ubistva 158 Srba iz bratunačkog kraja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Linta: Navršava se 30 godina od ubistva 158 Srba iz bratunačkog kraja

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, arhiva

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsetio je danas da se navršava 30 godina od zločina koji su muslimanske snage iz Srebrenice počinile nad 158 Srba iz bratunačkog sela Kravica i okolnih zaselaka.

Kako se navodi u saopštenju Saveza Srba iz regiona od stradalih Srba njih 49 ubijeno je na Božić 1993. godine, dok je ranjeno 80 srpskih civila i vojnika, a spaljeno je blizu 700 srpskih kuća.

Više od 1.000 stanovnika ostalo je bez kuća, a brojne činjenice potvđuju da se radilo o smišljenom projektu čiji je cilj bio etničko čišćenje Srba i uništavanje svega što je srpsko u Kravici i šire, navedeno je u saopštenju.

Kako prenose Linta je naglasio da za zločine u selu Kravica i okolnim srpskim zaseocima i dalje niko nije procesuiran.

Linta je ponovo zatražio da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otvori istragu i podigne optužnice za zločine nad Srbima u Kravici i okolnim srpskim zaseocima.

Kako navode u saopštenju jedan od načina navedene borbe za istinu jeste i osnivanje Memorijalnog centra srpskih žrtava devedesetih godina prošlog veka.

"Nije moguće govoriti o uspostavi poverenja i pomirenju bez istine o stradanju srpskog naroda, bez poštovanja srpskih žrtava i kažnjavanja odgovornih za ratne zločine", rekao je Linta.