29. februar 2024 13:56

Nikola Selaković: Ministarstvo nastavlja da podržava organizacije osoba s invaliditetom

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Selaković: Ministarstvo nastavlja da podržava organizacije osoba s invaliditetom

Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković prisustvovao je danas tradicionalnoj akciji "Pokucaj mi knjigom na vrata“ u organizaciji Saveza slepih Srbije ističući da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad udruženja osoba sa invaliditetom, među kojima je Savez slepih jedna od prioritetnih organizacija.

On je istakao da je od 2017. do 2023. godine za programsko finansiranje rada izdvojeno 124 miliona dinara i biće nastavljena podrška radu Saveza na ovaj način.

"Knjiga za sve slepe i slabovide u Srbiji najveći je i najjasniji prozor u svet, ako znamo medicinski da je čulo vida ono koje nam obezbeđuje dostupnost više od 80 posto okoline u kojoj živimo i kada znamo da su slepe osobe uskraćene za 80 posto svoga okruženja, onda možete zamisliti koliko je knjiga bitna da im stvara viziju, koliko je knjiga bitna da probudi njihovu maštu i naravno, da im ispuni vreme", rekao je Selaković.

On se osvrnuo na dogovore Ministarstva i Saveza da se institucionalno rešavaju problemi koji postoje u radu organizacija osoba sa invaliditetom.

Selaković je podsetio da je na inicijativu predsednika Saveza slepih Srbije Milana Stošića započeto donošenje posebnog zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom, kao i da je formirana Radna grupa sastavljena od eminentnih predstavnika organizacija osoba sa invaliditetom i stručnjaka iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ali i drugih ministarstava.

"Najdalje u naredne dve nedelje ta Radna grupa će započeti sa radom i uveren sam da ćemo vrlo brzo imati dobar i kvalitetan učinak tog njihovog rada kada će Srbija, nadam se u ovoj godini, dobiti i zakon o organizaciji rada udruženja, odnosno organizacija osoba sa invaliditetom, a po uzoru na najbolja rešenja u evropskoj praksi", naglasio je Selaković.

Akciju Saveza slepih Srbije „Pokucaj mi knjigom na vrata“, podržavaju brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života a ministar je ovom događaju u multimedijalnoj sali „dr Milan Budimir“ prisustvovao s pomoćnicom u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljanom Barošević