30. mart 2024 16:31

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čestitke povodom Uskrsa po gregorijanskom kalendaru

Foto: Shutterstock.com/Arina P Habich, ilustracija

BEOGRAD - Ministri u Vladi Srbije čestitali su Uskrs beogradskom nadbiskupu Ladislavu Nemetu, sveštenstvu i svim vernicima koji ovaj praznik proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

"Želim da veliki hrišćanski praznik provedete u radosti i blagostanju. Neka Uskrs unese mir i ljubav u vaše domove i neka vam  donese dobro zdravlje i sreću. Vera nas oplemenjuje i daje nam snagu da, u ovim teškim vremenima, ne skrenemo sa pravog puta već da istrajemo na putu zajedništva i međusobnog poštovanja, gradeći bolju budućnost za sve građane", poručio je u čestitki ministar finansija Siniša Mali.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je vernicima koji Uskrs obeležavaju po gregorijanskom kalendaru poželeo dobro zdravlje i obilje radosti, kao i da ovaj praznik provedu u miru i ljubavi sa svojim najbližima. 

"Neka nam Uskrs osnaži hrišćanske vrline i podstakne na veće razumevanje, toleranciju i solidarnost u ovim vremenima izazova i iskušenja", naveo je Selaković u čestitki.

Ministarka pravde Maja Popović poručila je u čestitki da se radost Uskrsa useli u srca svih koji slave pobedu života i da u njima osnaži najveće hrišćanske vrline mira, ljubavi i tolerancije.

"Neka pobeda života bude trajno nadahnuće za svako dobro delo i najveće vrline mira, radosti i jedinstva", navodi se u čestitki ministarke Popović.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov naveo je u čestitki da na umu treba imati težnje marginalizovanih društvenih grupa za većom uključenošću u društvene procese, kao i da moramo prepoznati i potrebu otklanjanja različitih oblika nepravdi, diskriminacije, nejednakosti, siromaštva i narušavanja temeljnih ljudskih prava.

"Ohrabreni uskršnjom porukom – pobede svetla nad tamom, nade nad beznađem, mira i pravde nad bezakonjem – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog će i dalje svesrdno davati svoj doprinos kako bi se produbila kultura dijaloga i socijalne integracije", poručio je Žigmanov.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić navela je da svi vernici sa velikim ushićenjem čekaju najveći hrišćanski praznik koji je suština hrišćanske vere i koji uvek podseća da su ljubav, sloga, zajedništvo i razumevanje najveće vrednosti koje svi treba da negujemo.

Kisić je vernicima poželela da predstojeći Uskrs svima donese dobro zdravlje, sreću i blagostanje i da Uskrs provedu sa svojim porodicama, koje su najveće bogatstvo i oaza ljubavi i topline.

Ministar obrane Miloš Vučević je u čestitki nadbiskupu Nemetu poželeo da "Uskršnja tajna spasenja svetli nadom i ispunjava sve nas mirom u svim trenucima života".

Vučević je čestitao Uskrs i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i njihovim porodicama koji ovaj praznik slave po gregorijanskom kalendaru.

"Želim vam da radost najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika, vas i vaše najmilije ispuni toplinom i da Uskrs provedete u miru, ljubavi, sreći i duhovnom blagostanju", naveo je Vučević u čestitki.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović takođe je čestitala Uskrs svim građanima koji taj praznik slave po gregorijanskom kalendaru. 

"Uskrs je praznik koji donosi radost, mir i spokojstvo. Ta osećanja treba da nas podstaknu da u sebi i drugima probudimo i produbimo istinske i prave vrednosti i da ih uvek nosimo u srcu. To je ujedno praznik zajedništva koji se tradicionalno provodi u krugu onih koji su nam najbliži i najdraži. Želim vam da praznične dane provedete u radosti, zdravlju i slozi", rekla je ministarka.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić naveo je u čestitki da je uskrsnuće Isusovo jedno od temelja hrišćanskog učenja i nade koja se nikada ne gasi.

"U ime Novog Sada i u svoje lično ime, vernicima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da u ovim vremenima velikih iskušenja i izazova, sačuvamo mir u sebi i oko sebe", navodi se u čestitki Đurića.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina poručili su u  čestitki povodom uskrsa po gregorijanskom kalendaru da se suština naše vere može objasniti nekim brižljivo probranim rečima koje oslikavaju univerzalne i neprolazne vrednosti, osećanja i dela, a koje su podjednako važna za svako ljudsko biće.

"Između ostalih, neke od ovih reči su ljubav, saosećanje, praštanje, dobročinstvo, spasenje i naravno - vera i nada", navedeno je u čestitki. 

Dodaje se da vaskrsenje, kao najvažniji događaj koji se ikada dogodio u istoriji čovečanstva, u sebi objedinjuje sve ove simbole i činioce naše vere i donosi radost svakom čoveku koji u srcu nosi i oseća ljubav Božiju.