20. april 2024 13:04

Ana Brnabić: Rezolucija o Srebrenici imaće posledice po Srbiju, ali i po svet

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić: Rezolucija o Srebrenici imaće posledice po Srbiju, ali i po svet

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Usvajanje rezolucije o Srebrenici imalo bi posledice po Srbiju ali i po svet, jer ako se ona usvoji na ovakav način, imaće mnogo veće posledice po svet i po Ujedinjene nacije, izjavila je danas predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Ona je odgovarajući na novinarsko pitanje kakve posledice bi po Srbiju moglo imati usvajanje rezolucije u Srebrenici istakla da bi posledice po svet imalo, jer ne postoji pravilo koje nije prekršeno da se dođe do ove rezolucije.

" Zaobišli su Savet bezbednosti, što znači da ništa više ne mora da ide na Savet bezbednosti. Ovo je par ekselans pitanje za Savet bezbednosti, zato što je Bosna i Hercegovina tretirana kao zemlja koja može da ugrozi mir i stabilnost u regionu, zbog čega valjda postoji visoki predstavnik. Da to nije tako, ne bi ni postojao visoki predstavnik, tako da sva pitanja koja se tiču Bosne i Hercegovine, moraju apsolutno da idu na Savet bezbednosti, a ne na Generalnu skupštinu", rekla je ona.

Ocenila je da veliki i silni, ako hoće, mogu da prekrše taj presedan i dodala da su veliki i silni u ovom trenutku, ali da se njihova veličina i sila polako krune, upravo zato što pokazuju da nemaju nikakav obzir prema pravilima i procedurama.

" Onda sve više zemalja to vidi, sve su više frustrirane time, sve više zemalja ne žele da pristaju više na to, ne žele da ih tretiraju kao zemlje drugog reda i malo se menja svetski poredak u skladu sa svim tim", rekla je ona.

Zapitala je da, ako to sebi dozvoljava Nemačka, Velika Britanija, SAD, zašto ne bi i drugi.

Ocenila je da ako bi se usvajanje rezolucije našlo na dnevnom redu Generalne skupštine, to bi značilo da se prvi put tema važna kao što genocid nalazi na preglasavanju.

"Samo je dva puta na Generalnim skupštinama Ujedinjenih nacija bila tema genocida na dnevnom redu i oba puta je usvojena konsenzusom", naglasila je ona.

Dodala je da vrhunski autoriteti na temu genocida, Holokausta, ratnih zločina, kao što su Jehuda Bauer ili je Efraim Zurof kažu da je u Srebrenici bio ratni zločin, ali nije počinjen genocid.

" Ako na taj način tretirate ta pitanja i pojedinačne slučajeve onda ćete na Generalnim skupštinama Ujedinjenih nacija u budućnost imati više rezolucija koje će biti na tu temu oko kojih će se preglasavati, da na kraju krajeva ni ta reč više ništa neće značiti", istakla je Brnabić uz ocenu da je za Ujedinjene nacije opasno kada postoji preglasavanje i nadglasavanje o ovako važnim pitanjima.