23. april 2024 09:45

Vučević položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i čestitao Dan Vojske Srbije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučević položio venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali i čestitao Dan Vojske Srbije

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

BEOGRAD - Izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića ministar odbrane Miloš Vučević, u pratnji načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, položio je danas, povodom Dana Vojske Srbije, venac na Spomenik Neznanom junaku na Avali.

Ministar odbrane venac je položio uz intoniranje himne Republike Srbije i svečani stroj Garde Vojske Srbije, nakon čega je u spomen-knjigu upisao: "Kultura sećanja nas obavezuje da se večno klanjamo senima junaka za oslobođenje Srbije. Zahvaljujući njima, mi dostojanstveno čuvamo slobodu i mir i stremimo budućnosti bez ratova. Nastavljamo da gradimo Srbiju na temeljima u koje su kamen ugradili naši slavni preci. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija", saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vojska Srbije proslavlja svoj praznik 23. aprila, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske.

Vučević čestitao Dan Vojske Srbije

Ministar odbrane Miloš Vučević uputio je čestitku pripadnicima Vojske Srbije povodom 23. aprila, Dana Vojske Srbije.

"Ovo je dan kada slavimo obnovu nacionalne državnosti. Dan kada je u Takovu buknuo Drugi srpski ustanak. Taj dan nas podseća da u našem narodu ima snage i volje, hrabrosti i mudrosti, vere i požrtvovanja, da u borbi osvojimo slobodu i da gradeći mir sačuvamo njene tekovine", naveo je Vučević u čestitki.

Istakao je da bez organizovane, opremljene, obučene i spremne vojske, nijedan od ovih svetih zadataka ne bi bio ispunjen.

Ministar je ukazao da je Vojska Srbije i u protekloj godini profesionalnim izvršavanjem namenskih zadataka postigla zapažene rezultate na izgradnji, razvoju, obuci i osposobljavanju jedinica, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Republika Srbija je pružila objektivne mogućnosti za nabavku naoružanja i vojne opreme i osavremenjavanje rada, što su komande, jedinice i ustanove Vojske u potpunosti iskoristile. Posebno je potrebno istaći unapređenje vojne industrije i saradnju sa armijama drugih država u svetu u ovoj oblasti", istakao je Vučević.

Ministar je izrazio uverenje da će pripadnici Vojske Srbije i ubuduće profesionalno izvršavati postavljene zadatke i ispunjavati obaveze koje im predstoje.

"Čestitajući vam praznik, iskreno vam želim da i u narednom periodu postižete uspešne rezultate, da i dalje budete aktivan činilac bezbednosti u zemlji i regionu, koji će Republiku Srbiju voditi ka prosperitetu i boljoj budućnosti", naveo je ministar Vučević u čestitki povodom Dana Vojske Srbije.