24. april 2024 22:00

Predsednik Vučić sastao se sa Guterešom u sedištu Ujedinjenih nacija i sa predsedavajućim GS UN

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predsednik Vučić sastao se sa Guterešom u sedištu Ujedinjenih nacija i sa predsedavajućim GS UN

Foto: Tanjug/video

NJUJORK - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom u sedištu UN u Njujorku.

Pre sastanka, Vučić se upisao u Knjigu počasnih gostiju.

Prethodno, Vučić se sastao sa stalnim predstavnikom Savezne Republike Brazil pri Ujedinjenim nacijama, Seržiom Fransom Daneseom, kao i sa predstavnicima država članica iz Azijsko - pacifičke grupe.

Sastanak sa predsedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija

Predsednik Vučić sastao se danas sa predsedavajućim 78. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Denisom Frensisom u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku. 

Sastanak sa podsekretarom Ujedinjenih nacija za sprečavanje genocida

Aleksandar Vučić sastao se sa podsekretarom UN i specijalnim savetnikom za sprečavanje genocida Alis Vairimu Nderitu u zgradi Ujedinjenih nacija. 

Sastanak sa stalnim predstavnikom Kine pri UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa stalnim predstavnikom Narodne Republike Kine pri UN Žangom Đunom u Njujorku.

Sa predstavnikom Meksika o rezoluciji o Srebrenici

Vučić je informisao predstavnika Sjedinjenih Meksičkih Država pri Ujedinjenim nacijama Hektora Vaskonselosa o činjenicama i poziciji Srbije povodom nametanja nacrta rezolucije o Srebrenici na dnevni red Generalne skupštine UN, kao i o "nesagledivim posledicama kršenja procedura i osnovnih postulata na kojima se zasnivaju UN".

"Ukazao sam i na suštinske probleme i štetu koju će glasanje, iznuđeno na ovakav način, ostaviti kada je reč o poverenju i jedinstvu naroda i zemlja u svetu, a na prvom mestu na stabilnost i suživot ljudi na Zapadnom Balkanu", naveo je Vučić u objavi na Instagram profilu "buducnostsrbijeav".

Ponovio je da će Srbija iskoristiti svako političko i diplomatsko sredstvo, kao i svoj ugled u UN, kako bi se suprotstavila ovakvim pritiscima, ucenama i besmislenim optužbama i sačuvala svoj obraz, ali i kredibilitet UN. 

Razgovor sa članicama UN iz Azijsko-pacifičke grupe o rezoluciji o Srebrenici

Predsednik Srbije sastao se sa predstavnicima država članica iz Azijsko-pacifičke grupe u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Vučić će sa njima razgovarati o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" i ukazati im na poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tog dokumenta.

Vučić je tokom jučerašnjeg dana razgovarao sa predstavnicima država članica iz Afričke grupe, latino-američke i karipske grupe.

Sastanak sa stalnim predstavnikom Brazila u UN

Predsednik Vučić sastao se danas u Njujorku sa stalnim predstavnikom Savezne Republike Brazil pri Ujedinjenim nacijama, Seržiom Fransom Daneseom.

Sa Daneseom, Vučić će razgovarati o nacrtu rezolucije "Međunarodni dan sećanja i obeležavanja genocida u Srebrenici" i ukazati mu na poziciju Srbije u vezi sa nacrtom tog dokumenta.