23. maj 2024 18:00

Kina: Nećemo glasati za rezoluciju o Srebrenici

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kina: Nećemo glasati za rezoluciju o Srebrenici

Foto: UN video

NJUJORK - Predstavnik Kine u Ujedinjenim nacijama izjavio je danas da će ta zemlja glasati protiv nacrta rezolucije o Srebrenici.

On je na sednici Generalne skupštine, na kojoj se raspravlja o rezoluciji o Srebrenici, rekao da "ishitreno" glasanje o nacrtu rezolucije nije u skladu sa duhom pomirenja u BiH i regionu, niti sa željom da se očuvaju mir i stabilnost, zbog čega Kina nema alternativu sem da glasa protiv nacrta rezolucije.

"BIH je važna zemlja na Balkanu i u zajedničkom interesu je da BiH shvati važnost harmoiničnog suživota i da održi mir. Ratovi 90-ih su tamna strana istorije i doveli su do smrti civila. Kina je za to da se spreči ponovno dešavanje tragedija da jedinstvo i solidartnost idu ka pomirenju", rekao je on.

On je naglasio da Kina poziva na punu komunikaciju sa svim učesnicama i dodao da će ta zemlja nastaviti da radi na miru i stabilnosti u BiH i regionu.

Istakao je da sve zajednice u BiH treba da rade zajedno na očuvanju i održavanju institucionalnih okvira postavljenih Dejtonskim sporazumom i da bi trebalo da postignu saglasje oko velikih pitanja u vezi sa međunarodnim odnosima i stabilnošću i da naprave veći napredak na putu konsolidacije nacionalnog pomirenja i unapređenja u izgradnji nacija.

"Nacrt rezolucije je raspršio velike kontroverze u BiH, relevantne zemlje regiona i države članice koje su uključene takođe su iskazale sve snažne stavove", rekao je on.