23. maj 2024 17:50

Iran: Ceo svet treba da se ujedini oko globalnog odbacivanja zločina

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iran: Ceo svet treba da se ujedini oko globalnog odbacivanja zločina

Foto: Tanjug live

NJUJORK - Predstavnik Irana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) rekao je danas da bi usvajanje rezolucije o Srebrenici trebalo da "ujedini ceo svet kako bi došlo do globalnog odbacivanja zločina".

Dodao je da glas te zemlje za rezoluciju znači podršku i saosećanje sa žrtvama iz 1995. godine, kao i podršku nekolicini Iranaca koji su takođe stradali 1995. godine, "u pokušaju da pomognu ljudima".

Istakao je da "ne smemo da zaboravimo bolne lekcije iz prošlosti koje su nas skupo kostale i da čovečanstvo ima obavezu da se spreči dešavnaje sličnih katastrofa".

"Ne smemo da zaboravimo one koji su izgbili živote u Srebrenici, bili žrtve politike i neuspeha zemalja pripadnika mirovnih misija. Iran naglašava principijelnu poziciju za mir u Bosni i na Balkanu, u okviru dijaloga, kao i teritorijalni integritet na Balkanu", naglasio je predstavnik Irana u GS UN.

Dodao je da zemlje sponzori rezolucije koje su učestvovale u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine treba da snose odgovornost za to.

Naveo je i da je iranski narod doživeo genocid, kada su u periodu od sedamdesetih do devedesetih stradali milioni Iranaca, zbog nedostatka hrane i vode kao posledice političke agende zapadnih zemalja.

Dodao je ipak da Zapad ima dvostruke aršine i da se to pokazuje na trenutno gorućim žarištima u svetu.

"Svi treba da imamo sumnju u pravu nameru Zapada, jer je situacija u Palestini pokazala da je na delu primena dvostrukih standarda", zaključio je predstavnik Irana u GS UN.